Amenajarea casei

#carti #spatiu #biblioteca #organizare

Cum transformi haosul din biblioteca intr-un spatiu atractiv si functional

Biblioteca plina de carti , dosare si foi este unul dintre locurile cele mai dificil de curatat si reorganizat. Cu toate acestea, cu cat trece mai mult timp, cu atat se aduna mai mult praf si acest loc devine mai putin folositor, pana ajunge pur si simplu un loc de depozitare al unor lucruri la care nu a mai umblat nimeni de ani de zile. Reorganizeaza biblioteca, aeriseste camera si da o noua infatisare, proaspata si moderna, acestui spatiu si intregii incaperi.



Iata ce trebuie sa faci pentru transformi haosul din biblioteca intr-un spatiu atractiv si functional:


1 Rezerva-ti timp suficient


Pentru o transformare completa a bibliotecii este nevoie de cel putin doua zile. Fa in asa fel incat sa dispui de acest timp numai pentru biblioteca. Pe langa selectarea cartilor, s-ar putea sa ai nevoie de noi accesorii (mape, cutii etc) si chiar sa te hotarasti sa schimbi complet rafturile, inlocuindu-le cu unele cu usa din sticla. In acest fel, pastrezi cartile la vedere, dar scapi de problema prafului.


2 Selecteaza cartile pe care le pastrezi


Alege cartile de pastrat: carti, dosare, foi, documente de care mai ai nevoie cu adevarat. Acest lucru inseamna, de exemplu, carti de care consideri ca in urmatorul an vei avea nevoie. Este greu sa decizi ca nu vei mai avea nevoie de o anumita carte. Insa alegerea trebuie sa tina si de stilul tau de viata si de interesele si activitatile familiei.


3 Alege cartile de donat


Selecteaza cartile si lucrurile care nu-ti mai sunt de folos, dar care ar putea ajuta pe altcineva. Cursurile din facultate, cartile de specialitate, manualele etc sunt cateva volume pe care le poti dona unor persoane care au realmente nevoie de ele. Intreaba vecinii, rudele, cunostintele care au copii la scoala, bibliotecile de cartier, gradinitele, scolile sau chiar asociatiile nonprofit, deoarece se poate sa valorifici multe dintre cartile de care nu mai ai nevoie.


4 Alege cartile cu potential economic


Daca ai carti inutile pentru tine, dar care ar trezi interesul anticariatelor, le poti vinde, in loc
sa le arunci pur si simplu la gunoi. Pot fi carti din orice domeniu, insa cel mai bine este sa vorbesti cu personalul librariilor de carti de mana a doua si sa intrebi, pentru a sti precis ce sanse ai si daca merita efortul.


5 Arunca balastul


Cartile aflate intr-o stare deplorabila, care nu mai pot fi refacute, este bine sa fie aruncate. Nu vrei sa ai in casa mormane de foi ingalbenite si pline de praf, pe care oricum nimeni nu mai vrea sa puna mana. Sunt dificil de folosit si neigienice. Daca vrei, le poti scana pe cele care te intereseaza, astfel incat sa ai o copie a acestora.


6 Alege cateva carti pentru a le salva


Cartile vechi, de valoare istorica si documentara, ar trebui sa le salvezi si sa le duci la legat. O carte care are 50 – 100 de ani sau mai mult si care poate fi salvata poate deveni mostenire de familie.


7 Depoziteaza si eticheteaza


Gaseste loc in biblioteca pentru cartile pastrate, asezandu-le in functie de criteriul dorit: dupa autor, dupa domeniu etc. Nu exista o reteta universala, ideea este sa le asezi astfel incat sa le gasesti usor, iar legerea tine de nevoile tale personale.

Pune celelalte carti in cutii si eticheteaza-le, apoi depoziteaza-le temporar undeva pana le dai.


8 Accesorizeaza


Foloseste dosare potrivite pentru a depozita foile si documentele si apoi eticheteaza. Alege un anumit loc pentru a le depozita, pentru a le gasi rapid la nevoie.

Decoreaza rafturile bibliotecii cu diverse accesorii, astfel incat sa spargi linia cartilor. Poti alege si rafturi moderne, in structuri inedite, care au si un puternic rol estetic, pe langa cel functional.

Ia in consideratie si ideea unei biblioteci moderne, in care zona cartilor reprezinta o parte din intreg. O biblioteca moderna este in sine o zona importanta in incapere, fiind personalizata de culoarea zidului din spatele ei, de lumini care pun in valoare o fotografie inramata, o vaza speciala etc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea