Amenajarea casei

#mutare #relocare #impachetare #materiale

Cum sa-ti impachetezi lucrurile

Impachetatul si mutatul lucrurilor in casa noua reprezinta de cele mai multe ori o corvoada. Toate acestea inseamna oboseala, obiecte pierdute pe drum sau deteriorate, dezordine . Organizarea temeinica te ajuta sa te muti fara dureri de cap.

 
1 Organizare

Inainte sa te apuci de impachetat, asigura-te ca te-ai aprovizionat cu toate materialele necesare: folie strech, folie cu bule de aer, cutii din carton de diferite dimensiuni, scotch pentru cutii, scotch pentru mobilier, markere de mobilier, etichete, ziare, foarfece.

Fereste-te sa folosesti cutii de la magazinele alimentare. Mediile unde este prezenta hrana sunt predispuse la aparitia insectelor. Risti astfel sa iti umpli obiectele si hainele de musafiri nedoriti . Incearca sa gasesti cutii in care s-au tinut, de exemplu, bauturi.

Pentru ca iti vei depozita toate obiectele in cutii, ar fi indicat sa iti faci un mic bagaj cu lucrurile personale, pentru a le avea tot timpul la indemana. Acesta include obiectele de igiena si hainele de care ai avea nevoie pentru doua zile. De asemenea, tine la indemana actele, laptopul si obiectele de valoare. Iti vor fi necesare si te vei asigura astfel ca nu s-au pierdut.

In momentul in care te apuci de impachetat, incearca sa asezi cutiile cat mai aproape de usa, dar ai grija sa nu blochezi calea de acces. Incepe cu fiecare camera in parte. Daca ai copii mici, lasa camera lor la urma, pentru a nu le crea un disconfort inutil.

Incepe prin a impacheta obiectele mici, care nu prezinta riscuri de a se deteriora. De exemplu, cartile, jucariile copiilor, etc. Impacheteaza revistele si cartile in cutii mici. Acestea sunt mult mai grele decat par. Rezerva cutiile mari pentru articolele voluminoase sau cu greutate redusa: imbracaminte, obiecte cu forma mai ciudata, etc.

Dupa ce ai terminat cu o cutie, nu uita sa o etichetezi. Poti alege varianta listarii, adica sa notezi pe fiecare cutie ce contine aceasta. Mai simplu si mai practic ar fi sa scrii pe eticheta numele camerei careia ii corespund articolele respective si sa le numerotezi, ca sa iti dai seama daca ai pierdut ceva.

In momentul in care impachetezi aparate casnice, aisgura-te in primul rand ca sunt curate. Citeste instructiunile fiecaruia, pentru ca vei gasi indicatii despre cum sa le deconectezi si sa le dezasamblezi corespunzator.

In bucatarie, goleste mai intai sertarele si lasa obiectele mari la urma. Nu uita sa verifici daca a mai ramas ceva in masina de spalat rufe sau in cea pentru vase.

Mutarea reprezinta si un bun prileg de a face curatenie. Nu lua cu tine lucrurile de care nu mai ai nevoie; arunca-le sau doneaza-le.

2 Cum impachetezi…

Cartile si revistelein cutii mici, pentru ca risti sa nu le mai poti ridica.

Vesela – fiecare obiect trebuie ambalat individual in hartie de ziar . Aseaza pe fundul cutiei un material moale, de exemplu o patura. Pe peretii cutiei, in pozitie verticala, pozitioneaza farfuriile sau platourile mai mari si lasa locul format in mijloc pentru obiectele mai mici. Nu uita sa mentionezi pe cutie “fragil”.

Imbracamintea – aseaza hainele in genti de voiaj. Daca nu ai suficiente, atunci poti economisi spatiu si bani inlocuind cutiile de carton cu sacii menajeri din plastic. Ai grija sa ii etichetezi, pentru a nu ii confunda mai tarziu cu sacii de gunoi. Pentru articolele valoroase, alege sacii special confectionati pentru imbracaminte.

Mancareaar fi indicat sa eviti transportarea mancarurilor perisabile. Daca nu este posibil, atunci depoziteaza-le intr-o lada frigorifica .

Aparatele casnice – Scoate rafturile si ambaleaza-le separat. In momentul in care le-ai mutat in noua casa, nu le porni imediat. Ar fi indicat sa astepti cateva ore.

Mobila – pentru a acoperi mobila, poti folosi folie de plastic sau paturi. Daca este posibil, dezasambleaza componentele, pentru a facilita transportarea obiectelor.

Calculatorul – fiind un obiect fragil si, pentru majoritatea, indispensabil, asigura-te ca urmaresti instructiunile din manualul de folosire. Decat sa il pui in acelasi loc cu mobila si aparatele casnice, mai bine tine-l aproape, in masina, pe scaunul din spate.

Tablourile si oglinzile – exista cutii speciale care protejeaza ramele acestora. Acopera-le cu paturi pentru a preveni deteriorarea.

Covoarele – pentru a le proteja impotriva murdariei, ruleaza-le in forma de sul.

3 De retinut!

Asigura-te ca usile nu sunt blocate de cutii sau obiecte voluminoase.
Foloseste scotch special pentru mobila, pentru a evita deteriorarea obiectelor.
Numeroteaza cutiile – astfel vei observa imediat daca iti lipseste ceva.
Poti folosi obiectele de imbracaminte pentru a umple spatiile dintre obiectele fragile.
Acopera cu paturi sau prosoape mobila, tablourile, etc.

4 Apeleaza la o firma de specialitate

Daca nu vrei sa te ocupi personal de strangerea si impachetarea obiectelor si a mobilierului din casa, atunci poti apela la serviciile unei firme specializate. Aceasta pune la dispozitie o gama larga de oferte pe care le poti adapta in functie de necesitatile tale: ambalarea obiectelor, demontarea si montarea mobilierului, aprovizionarea cu cutii si materiale de protectie, asigurarea bunurilor pe toata durata mutarii.

In Romania exista in prezent numeroase firme care se ocupa cu mutarea si relocarea locuintelor: Eurovesta, XMoveTrans, GlobalRelocation, Aeon Mutari, Mutari Mobilier, Mutare.ro.

Pretul se stabileste in functie de volumul obiectelor, etajul de la care se pleaca si la care se ajunge, numarul obiectelor mari, grele, fragile, cantitatea si tipul de ambalaje folosite. Daca doresti sa faci o reducere din cost, atunci ambaleaza imbracamintea si obiectele mici si lasa profesionistii sa se ocupe de cele mai voluminoase.

Mutare.ro a oferit un pret estimativ pentru mutarea si relocarea mobilierului dintr-un apartament cu doua camere, situat la etajul trei, fara lift, cu destinatie la etajul trei fara lift – 750 lei, in conditiile in care obiectele personale au fost deja impachetate.

Ar fi bine sa suni cu o saptamana inainte la compania de mutari pentru a face o rezervare. De asemenea, acestia vor veni pentru o evaluare gratuita si astfel vei primi un pret estimativ al mutarii tuturor obiectelor. Preturile pot fi negociabile, iar prima vizionare nu te constrange sa inchei un contract cu firma respectiva.

 

Citeste alte informatii utile in urmatoarele articole:

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului