Ai inceput deja curatenia generala si te-ai trezit cu un maldar de vechituri de care ai vrea sa scapi? Inainte de a le abandona in fata blocului, gandeste-te de doua ori. De la reciclat la demararea unei mici afaceri nu este decat un pas.
Cererea pentru infiintarea unor centre de colectare este constanta, semn ca cetatenii vor sa scape de deseurile voluminoase intr-un mod civilizat. Desi exista cateva astfel de puncte de colectare, cu greu se poate gasi adresa acestora.
1 Contacteaza o firma de salubritate
In primul rand, ai putea sa apelezi la o firma de salubritate. In serviciile acestora intra si ridicarea deseurilor voluminoase (mobila, electrocasnice, electronice, etc.). Acestea sunt insa contracost, pretul calculandu-se in functie de material si cantitate.
Un astfel de exemplu il constituie Societatea Drusal, din Baia Mare. Aceasta se ocupa de ridicarea deseurilor si ofera un pret estimativ pentru serviciile oferite: “Pentru a scapa de cantitatea de moloz rezultata in urma amenajarii apartamentului, sau scoasa din beci, cetatenii vor trebui sa plateasca aproximativ 36 de lei pentru un metru cub, iar pentru mobilier sau alte deseuri voluminoase pretul este de 29 de lei pe metru cub. Preturile nu contin TVA.”, a precizat consilierul juridic din cadrul societatii DRUSAL, Vasile Lazar, pentru Estrada Maramureseana.
In general, ar trebui sa inchei un contract cu firma de salubritate care se ocupa de orasul tau. Exista insa si societati care nu percep nici un fel de taxa. De exemplu, este cazul firmei de salubritate Brantner-Veres, din Cluj. Desi o astfel de actiune ar putea fi subestimata, iata ca exista oameni care au beneficiat de serviciile gratuite de colectare a deseurilor: “Nu-mi mai trebuia mobila si ma bucur ca am scapat de ea. A fost foarte rentabil”, a precizat Olga Scrabel, proprietara a unui apartament din Cluj. Mobila acesteia a intrat in posesia unui angajat de la firma de salubritate, Gheorghe Becichi, care, inainte de a o primi, avea in casa doar un dulap. Asadar, contacteaza firma de salubritate din orasul tau si intereseaza-te care sunt conditiile de colectare a deseurilor voluminoase.
2 Apeleaza la alternativele gratuite
Tot in mod gratuit, sorteaza.ro iti pune la dispozitie un serviciu de colecare a electrocasnicelor. “Daca ai un frigider defect, un televizor, sau orice alt obiect electrocasnic pe care vrei sa-l arunci, suna la (021) 9640 si noi venim si ridicam orice ai avea de aruncat, GRATUIT.”, informeaza sorteaza.ro.
O alta modalitate de a “recicla” bunurile pe care nu le mai folosesti este predarea acestora grupului The Freecycle Network. Aceasta este o oganizatie nonprofit, iar regula de baza este ca totul se ofera gratuit. Tot ce trebuie sa faci este sa te inscrii in grupul Freecycle care apartine orasului tau (de exemplu, Freecycle Bucuresti) si sa iti donezi lucrurile de care nu mai ai nevoie. Avantajul este ca poti sa faci o cerere si cu ce ti-ai dori sa primesti, astfel ai sansa sa primesti obiectele de care ai avea nevoie.
Decat sa arunci mobila la gunoi, ai putea sa alegi si varianta donarii acesteia persoanelor care ar putea sa o foloseasca. Exista numeroase fundatii care se ocupa de preluarea de hainute, mancare, mobila, electrocasnice, oferindu-le apoi celor nevoiasi. Nu exclude insa si varianta comunitatii locale. De exemplu, intreaba la biserica din apropiere daca se ocupa de preluarea de bunuri. Majoritatea preotilor isi cunosc enoriasii si ar putea sa te indrume clar spre cei care intr-adevar le-ar putea folosi. De asemenea, acestia pastreaza deseori legatura cu fundatii sau orfelinate.
3 Demareaza o mica afacere
Daca vrei ca mobila sau electrocasnicele tale sa mai fie folosite, inregistreaza-te pe un site de licitatii online si vinde-le. Un astfel de site este okazii.ro. Poti opta si pentru postarea unui anunt in ziar. Ofera o descriere completa si o oferta de pret si asteapta sa fii contactat.
Sunt persoane care au facut o mica afacere din reconditionarea mobilierului vechi. Ai nevoie de rabdare si indemanare si, cu putina priceperere, poti sa pui in valoare obiecte vechi si sa obtii un pret destul de bun. Mobilierul vechi este foarte cautat in randul colectionarilor, al magazinelor de antichitati sau pur si simplu al iubitorilor de elemente vintage.
Romania este abia la inceputul initiativelor de genul acesta. Primariile au inceput sa organizeze diverse programe prin intermediul carora fiecare poate scapa de obiectele vechi, voluminoase. Unul dintre acestea este programul “Marea debarasare ”. Ajunsa anul acesta la a treia editie, campania s-a bucurat de succes. Numarul primariilor si al oamenilor participanti s-a triplat fata de primul an.