Amenajarea casei

#gratar #curte #sfaturi

Cum alegi gratarul potrivit

Stiai ca exista gratare cu suprafata de coacere de peste trei metri patrati? Exista si sunt des folosite in familiile numeroase din Statele Unite ale Americii. Gandeste-te cat de des faci gratar si pentru cate persoane. Astfel vei putea alege gratarul care se potriveste nevoilor tale.

1 Combustibil

Poti alege gratarul in functie de combustibil. Pe piata sunt disponibile trei variante: cu carbuni sau lemne, cu gaz si varianta electrica.

Gratarul cu carbuni sau lemne este cel mai ieftin. Cel mai important avantaj este dat de fumul lemnelor care da fripturii un gust deosebit. Totusi, acest tip de gratar este mult mai solicitant. Pentru ca este o sursa de foc continua trebuie sa il supraveghezi in permanenta. De asemenea, sa aduni vreascuri, sa aprinzi focul si sa incingi carbunii dureaza intre 15 si 30 de min. Asadar, cu acest tip de gratar nu poti avea o friptura in fiecare zi.

 

 

 

Gratarul cu gaz este o sursa de caldura rapida si controlabila. Este o modalitate mai curata de a te bucura de o friptura. Desi initial acesta costa mai mult, este mult mai eficient. O butelie de 20 de litri poate ajunge pentru 25-30 de mese daca folosesti gratarul la temperatura medie.

Pentru gratarul cu gaz este nevoie de mai mult spatiu. Ia in calcul faptul ca butelia este voluminoasa. Verifica periodic etanseitatea legaturii dintre gratar si butelie, mai ales daca il pastrezi intr-un spatiu inchis.

 

Gratarul electric este ideal pentru spatiile mici si poate fi folosit chiar si in interior. Il poti folosi pe terasa, dar in acelasi timp si in apartament. Este o buna alternativa pentru gratarul cu carbuni sau cel cu gaz, mai ales pentru locurile unde nu ai voie sa aprinzi focul.

 

 

 

 

 

2 Marime

Gatesti pe gratar aperitive sau o masa intreaga? Ia in considerare si meniul cand iti alegi un gratar. Daca gatesti legume sau pui ai nevoie de o suprafata mica. Pentru o friptura de porc sau vita ai nevoie de mai mult spatiu.

Majoritatea cartilor de bucate dedicate gratarului te vor ajuta sa construiesti un meniu intreg. Astfel nu vei fi limitat de echipamentul disponibil.

Inainte de a achizitiona un gratar masoara suprafata disponibila pentru ca acesta ocupa mult spatiu. Un alt element de luat in considerare cand alegi marimea este numarul persoanelor pentru care gatesti. Daca familia ta este compusa din mai mult de 6 persoane ai nevoie de un gratar de peste 2 mp.

3
Sfaturi si atentionari

• Pentru a-ti usura munca, pozitioneaza gratarul aprope de bucatarie. Ai grija totusi sa nu fie foarte aprope de materiale plastice, lemn sau solutii inflamabile.

• Este recomandat ca suprafata de gatit si fie facuta dintr-un material usor de curatat si care transmite caldura uniform. Fonta, otelul sau fierul invelit in portelan sunt cele mai bune optiuni.

• Pentru o mai buna mobilitate, alege un gratar pe roti. Astfel poti sa il iei cu tine de fiecare data cand te duci la picnic sau il poti muta prin curte.

• Verifica cu atentie finisajul. Gratarul vopsit nu rezista la intemperii atat de bine ca cel din otel inoxidabil. Otelul este mai scump, dar te poate scuti de lucrarile de mentenanta .

• Asigura-te ca ai acces facil la tava de cenusa (pentru gratarul cu carbuni sau lemn) sau la tava de grasime (la cel electric sau cu gaz). Astfel va fi usor sa il cureti.

• Daca ai ales un gratar cu carbuni sau lemn, asigura-te ca acesta are si un capac. Astfel nu afumi tot cartierul, mancarea este mai gustoasa si mai rapid preparata.

• Investeste in lucruri usor de folosit. Alege un gratar care are si polite pentru depozitarea preparatelor crude sau gatite. De asemenea, chiar daca ai optat pentru varianta cu carbuni cauta un grata cu aprinzatori. Viata bucatarului va fi mai usoara.

4 Preturi

La magazinele de bircolaj poti gasi un gratar cu carbuni de dimensiuni medii la aproximativ 50 de lei. Un sac de 3 kg de carbuni, pentru cinci gratare, costa aproximativ 10 lei.

Poti cumpara lemne speciale pentru gratar. Un pachet de 2.5 kg costa 10 lei la benzinarii si poti face un gratar mare cu el.

Un gratar cu gaz poate fi cumparat de la 250 de lei. La asta se adauga si pretul buteliei cu gaz, dar aceasta se poate reumple dupa folosire (40 de lei).

Gratarul electric este disponibil in magazinele de specialitate, dar il poti gasi si pe Internet. Pretul incepe de la 100 de lei si poate ajunge pana la 450 de lei in functie de producator.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea