Amenajarea casei

#piele #aspirator #praf #pete #canapea. curatare

Cum sa intretii o canapea din piele

Achizitionarea unei canapele din piele reprezinta uneori un efort financiar consistent. De asemenea, este foarte greu sa gasesti modelul perfect, iar atunci cand acest lucru se intampla, iti doresti sa il pastrezi ca nou pentru cat mai mult timp. Iata cateva sfaturi de intretinere si protejare a unei canapele din piele.

 

 

1 Atunci cand cumperi canapeaua, verifica manualul cu toate recomandarile producatorului. Aici gasesti informatii despre tipul de piele, vopseaua si tratamentele aplicate, precum si sfaturi despre intretinere, curatare si substante insterzise. In cazul in care nu ai primit aceasta brosura, cauta informatiile pe internet sau contacteaza telefonic firma producatoare.

2 Evita sa pozitionezi canapeaua aproape de fereastra, mai ales daca acesta este orientata catre E sau SE. Mai exact, caldura solara puternica afecteaza pielea, iar aceasta se va deshidrata si va crapa. De asemenea, nu apropia  o sursa de caldura de canapea ( calorifer , radiator) deoarece poate duce si la decolorarea pigmentului pielii si, mai grav, la crearea unui incendiu.

3 Nu aseza ziare si reviste direct peste piele. Tusul cu care acestea sunt imprimate se poate transfera pe suprafata canapelei, fiind aproape imposibil de indepartat ulterior. De asemenea, este foarte important sa eviti sa scapi sau sa torni lichide. Acestea pot decolora pielea, iar daca ajung intre perne, pot duce la aparitia mucegaiului.

4 Evita sa fumezi sau sa le permiti altor persoane sa fumeze in zona canapelei. Gaurile aparute din cauza tigarilor nu pot fi reparate, fiind nevoie de retapisare la un centru specializat. Un alt aspect important este de ordin vestimentar. Pantalonii cu strasuri sau capse aplicate pe spate pot gauri pielea. Evita sa tii in buzunar obiecte ascutite si verifica de doua ori suprafata canapelei inainte de a te aseza, pentru a indeparta orice obiect ce te poate rani, dar poate afecta si pielea.

5 Curatarea suprafetei din piele se va realiza cam de doua ori pe saptamana. Foloseste o laveta fina, din bumbac moale si sterge praful fara a apasa. Chiar daca observi o pata, evita sa apesi sau sa insisti asupra acesteia, deoarece exista riscul ca pielea sa se deformeze. Pentru aspirat poti folosi un capat special al aspiratorului care sa nu zgarie suprafata. In cazul in care nu ai acest accesoriu, evita sa atingi pielea cu capatul furtunului, ci aspira de la o distanta de 1-2 cm.

6 In cazul in care apare o pata, este foarte important sa o indepartezi imediat dupa formare sau in cel mai scurt timp posibil. Daca aceasta nu dispare cu o laveta uscata, realizeaza o solutie din apa si sapun lichid fin. Inmoaie o laveta in solutie si stoarce-o bine pentru a inlatura surplusul de apa. Testeaza laveta pe o zona ascunsa, apoi incearca sa stergi pata.

7 Se recomanda hidratarea canapelei cu o solutie hidratanta cel putin de doua ori pe an pentru a impiedica uscarea si craparea pielii. Foloseste o solutie speciala pentru piele sau un produs profesional recomandat de firma de la care ai achizitionat canapeaua. Solutia din ulei de in si otet poate fi folosita pentru un plus de stralucire. Unele persoane recomanda utilizarea unei lotiuni de corp hidratante sau a uleiului de bebelusi.

8 Inainte de a aplica orice substanta de curatare sau hidratare, testeaza solutia pe o suprafata ascunsa a mobilei. Poti folosi partea inferioara a pernelor sau o portiune mica din spatele canapelei pentru a observa efectul produs. Nu folosi niciodata produse de curatat de uz casnic. De asemenea, apa este interzisa deoarece decoloreaza, iar in cazul in care este aplicata pe o pata, apa va extinde solutia petei.

9 In cazul in care apar crapaturi sau taieturi este bine sa apelezi la o firma specializata pentru a remedia problema in cel mai scurt timp. Neingrijita, orice taietura se va extinde, astfel incat canapeaua nu va mai putea fi reparata, ci doar retapisata.

10 Daca ai descoperit o pata ce nu mai poate fi indepartata, incearca sa o acoperi cu o perna decorativa sau cu o cuvertura in tonul canapelei. In cazul in care pata se afla pe una dintre perne, verifica daca cealalta parte a pernei poate fi utilizata, si intoarce-o.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului