Amenajarea casei

#corpuri de iluminat #iluminat casa #bucatarie #lumina bucatarie

Cum sa iluminezi eficient bucataria

Iluminatul bucatariei poate servi unui numar variat de scopuri. De la lumina pentru gatit la cea ambientala, iluminatul trebuie gandit in asa fel incat sa iti satisfaca toate nevoile. Cum iluminezi eficient bucataria, afla in continuare!

1 Planul de bataie

Inainte de a demara lucrarile propriu-zise, este esential sa intocmesti un plan detaliat de bataie. Concepe o schema a iluminatului bucatariei care sa includa diferite tipuri de lumina pentru diverse zone ale acestui spatiu. Vei avea nevoie de lumina pentru gatit, lumina pentru servirea mesei si lumina ambientala. Cum toate acestea sunt importante, iar flexibilitatea este un atu esential, nu ezita sa alegi din start corpuri cu intensitate luminoasa reglabila.

Lumina in bucatarie poate avea drept sursa tavanul, dar si spoturi si aplice plasate strategic in spatiul acesteia, in functie de necesitati. Nu uita sa concepi schema iluminatului in bucatarie timpuriu pentru ca lucrarile care se impun sa nu interfereze cu cele de montare, reparare etc. a instalatiilor de apa si nu numai.

2 Iluminatul pentru gatit

Orice bucatarie, indiferent de dimensiunile sale, are nevoie de lumina specifica, suficienta, pentru gatit. Lumina generoasa, indreptata catre spatiul de gatit, reprezinta si o masura de siguranta impotriva accidentelor care pot surveni la prepararea alimentelor, cauzate fiind de prezenta umbrelor.

In zona aragazului, amplaseaza in jur de 4 spoturi incastrate cu bec halogen si, in situatia in care, in acelasi spatiu se afla si zona destinata pregatirii alimentelor (taiere, framantare etc.), adauga si lampi suspendate cu dimmer, care sa te ajute sa reglezi intensitatea luminii.

La mare cautare sunt si corpurile de iluminat cu senzori. Acestea sunt foarte practice: nu va mai fi nevoie sa te speli pe maini ori de cate ori iti vei dori sa aprinzi lumina, un simplu gest in directia senzorului fiind suficient.
 

Iluminatul pentru servirea mesei

Bucatariile care includ un spatiu generos pentru servirea mesei sau chiar si un simplu bar pentru bauturi si gustari au nevoie de un iluminat adecvat. Mesele si insulele de bucatarie pot fi luminate cu succes cu lustre - ideale sunt cele cu dimensiune reglabila a snurului.

Pentru a crea atmosfera propice socializarii la finalul mesei, alege sa folosesti lumina calda, evitand-o pe cea alba, rece. Pe langa lustra, mai poti adauga LED-uri montate deasupra barului sau incastrate in mobila bucatariei. Lumina acestora va crea un mediu relaxant si placut.

 4 Iluminatul ambiental

In situatia in care dispui de o bucatarie deschisa, iluminatul ambiental va juca un rol foarte important. In acest sens, poti alege corpuri de iluminat discrete, sub forma aplicelor si a spoturilor montate in mobilier sau rafturi.

Fasiile de spoturi, plasate la baza unei insule de bucatarie, creeaza iluzia unei piese de mobilier plutitoare. In plus, pot crea un efect deosebit la lasarea intunericului si vor impresiona, cu siguranta, musafirii. De asemenea, daca spatiul bucatariei include elemente speciale, care merita evidentiate (cum ar fi un perete din caramida), adauga lumina de accent pentru a le pune in valoare.

Sursa foto: dismaco.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare