Amenajarea casei

#culoare #camera #verde #albastru #violet #negru #pereti #dispozitie #stare de spirit #amenajare #decoratiuni interioare #design

Cum iti influenteaza culorile camerei dispozitia (II)

Te-ai hotarat sa rupi tiparele pentru ca te plictisesc peretii vopsiti in nuante deschise? Ai vazut deja efectul culorilor calde asupra starii de spirit si ai vrea totusi ceva mai puternic. Iata cum poti decora cu ajutorul culorilor reci si ce efect au ele asupra dispozitiei tale.



1 Albastru

In multe culturi, albastrul capata tente religioase, conotatii pacifiste si se presupune ca alunga spiritele rele. Din punct de vedere social, albastrul reprezinta incredere si prestanta, sustinute de inteligenta si stabilitate (uniformele de politie).

Este una dintre cele mai folosite culori in designeul interior. Foarte multe persoane o aleg pentru baie, deoarece confera senzatia de curatenie si este asociata apei. Specialistii o recomanda, de asemenea, pentru dormitoare deoarece are un efect calmant. Asa cum cerul ne linisteste de fiecare data cand ne rezervam putin timp de relaxare in aer liber, un perete albastru poate avea acest efect subliminal.

Este foarte important sa alegi nuantele potrivite in functie de destinatia camerei dar si de dimensiunile acesteia. Albastrul inchis poate induce o stare claustrofobica intr-o camera de mici dimensiuni, mai ales daca toti peretii sunt zugraviti in aceasta culoare. Pentru un plus de dinamism, alterneaza nuantele pe fiecare perete, de la inchis la deschis.

Daca rozul este culoarea camerelor de fete, exista tendinta de a asocia sexul masculin cu albastrul. Alege o nuanta deschisa si calda pentru camera fiului tau, oferindu-i posibilitatea de a opta singur in viitor pentru tema si decorul preferat.
2 Verde

Asemenea albastrului, culoarea verde este desprinsa din natura si are un impact extrem de important asupra oamenilor. Relaxeaza, dar in acelasi timp inspira prospetime si tonifiaza orice stare de spirit . Din punct de vedere psihologic, verdele aduce echilibru, stabilitate si incredere.

Ai nenumarate posibilitati de a adapta nuante de verde la majoritatea stilurilor decorative, de la verde crud la verde maroniu , insa este bine sa stii ce implica fiecare nuanta.Verdele aprins poate starni gelozii, stari de anxietate si invidii, in timp ce verdele oliv sau kakiul poate aminti de armata, o situatie inconfortabila pentru unele persoane.
3 Violet
Violetul este culoarea regala, reprezinta misterul si este asociata cu spiritul nobil. In natura, violetul ocupa un loc special, descriind cele mai fine si frumoase flori: lavanda, orhidee , liliac si violete.

Creata din amestecul unei culori calde puternice (rosu) cu o culoare foarte rece (albastru), violetul poate exprima ambele senzatii, in functie de contextul utilizarii.

Camera unui copil vopsita intr-o nuanta pala de mov ii va dezvolta imaginatia si spiritul artistic. Daca in combinatia de culori predomina albastrul, efectul poate fi unul de nervozitate si proasta dispozitie. Violetul puternic si stralucitor sugereaza bogatie, in timp ce varianta calda a acestuia induce romantism si delicatete. Un picatura in plus de rosu va inspira caldura, spre deosebire de raceala tentelor albastrui.
4 Negru

Este asociat de foarte multe persoane cu spiritele malefice si tristetea. Cu toate acestea, negrul inspira autoritate si putere prin duritatea sa. Foloseste negrul in decor pentru a induce eleganta, mister si un iz sofisticat. Daca acestea sunt impresiile transmise, este bine sa stii ca doar un decor ales pana la ultimele detalii poate sta in fata negrului. In caz contrar acesta va darama orice accesoriu in afara stilului.

Daca negrul te sperie, insa vrei sa pastrezi efectul de mai sus, adopta un gri inchis sau o nuanta rece de maron. Poti combina negrul cu umbre subtile de rosu, verde sau albastru. Accesoriile in culori inchise vor fi practic inghitite de puterea negrului, iar cele in culori deschise vor avea un impact mult mai puternic, parand mai mari si mult mai stralucitoare. Acestea au un efect exploziv in decor. Foloseste-te de acest truc pentru a pune in evidenta fotografiile preferate de pe pereti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului