Amenajarea casei

#casa # sfaturi casa #butoi de vin # butoaie de vin # butoi fibra sticla # butoi plastic

Cele mai bune butoaie de vin

Toamna este sezonul strugurilor si al vinului. Pentru a se matura, vinul trebuie depozitat in butoaie speciale, care sa il pastreze aromat. Cele mai bune butoaie sunt cele din sterjar, insa poti depozita vinul si in butoaie din plastic sau fibra de sticla.

Butoaie de vin din lemn de stejar

Butoaiele de vin din lemn de stejar sunt cele mai potrivite pentru depozitarea vinului. Sunt realizate din stejar romanesc, din varietatea Quercus Petraea si Quercus Robur. Aceste specii de stejar, dezvoltate in Romania, se gasesc in padurile aflate de-a lungul paralelei 45, la aceeasi longitudine cu padurile din Franta.

Caracteristicile acestor tipuri de stejar transmit vinului un potential aromatic de exceptie, iar porozitatea le recomanda ca fiind cele mai potrivite pentru fabricarea butoaielor. Calitatea stejarului romanesc a fost recunoscuta de numerosi producatori de vinuri din Europa. Un studiu recent realizat in Franta asupra potentialului oenologic al stejarului european sublinia faptul ca Romania face parte din grupul foarte restrans al tarilor ce pot furniza lemn de cea mai buna calitate pentru producerea butoaielor.

Butoaiele pentru vin se confectioneaza din stejar sau gorun si in micile gospodarii sunt utilizate atat pentru fermentarea , cat si pentru maturarea si stocarea vinului. Intretinerea butoaielor, incepand de la cele noi pana la cele otetite sau mucegaite, prezinta o serie de particularitati, de care viticultorul trebuie sa tina seama.

Butoaiele se diferentiaza prin procesul de prajire, care elibereaza din lemn diferite arome specifice, precum cele de vanilie, cacao, cafea si migdale. Cele mai raspandite si bune pentru pastrarea vinurilor, sunt cele cu un grad mediu de ardere, care pastreaza o cantitate mai mare de substante aromate.

Vinul se matureaza in butoi in jur de 6 - 18 luni, in functie de soi sau tipul de vin. In butoaiele din lemn, vinul capata personalitate, caracteristica soiului, inconfudabila cu soiul si tipul de vin sec, demisec, sau demidulce.

Butoaie de vin din plastic

Realizate din plastic alimentar, butoaiele de vin nu afecteaza in nici un fel lichidul pastrat. Nu ii modifica gustul, mirosul sau culoarea. Butoaiele pentru vin din plastic sunt practice, usor de spalat, rezistente in timp, cu o greutate redusa. In aceste butoaie se poate pastra vin, tuica, apa si orice lichid alimentar. Butoaiele dispun si de canea, aerisitor, garnitura si capac. Aceste butoaie au o garantie de 10 ani.

Butoi de vin din inox alimentar

Butoaiele de vin din inox alimentar sunt verticale, cu robinet, gura de umplere cu fierbator din polipropilena alimentara. Aceste butoaie nu miros, nu schimba gustul vinului, au o durata mare de viata si sunt foarte rezistente.

Butoi de vin din fibra de sticla

Acest tip de butoi pentru depozitarea vinului este realizat din poliester armat cu fibra de sticla, special conceput pentru stocarea de lichide alimentare. Pe langa vin, in acest butoaie mai poti depozita si apa, lapte sau ulei. Butoaiele din fibra de sticla sunt rezistentela foc, la agenti de mediu, coroziune, variatii de temperatura sau radiatii solare.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului