Amenajarea casei

#pasi renovare baie #renovare baie #amenajare baie

Care sunt pasii renovarii unei bai

Vrei sa iti renovezi baia? Sunt multe motive pentru a-ti renova baia. Poate ca vrei sa creezi un design uniform in casa si acum a venit randul baii sau poate vrei sa oferi un suflu nou acestei incaperi.

Indiferent de motivul pentru care iti renovezi baia, ti-am pregati mai jos pasii necesari acestui proces.

Demoleaza vechea baie

Acest pas poate fi optional. In general, demolarea completa a vechii bai are loc mai ales daca te-ai mutat intr-o noua locuinta si vrei sa renovezi totul de la zero. Daca acesta este cazul, este indicat sa faci un plan pentru a vedea ce piese inca sunt functionale.

Demolarea include indepartarea obiectelor sanitare, a gresiei si faiantei, a pieselor de mobilier (dulapuri, rafturi etc), poate chiar a usii. Inainte de a trece la pasul urmator, fa curatenie.

Alege designul baii

Designul baii este unul dintre cele mai importante aspecte ale renovarii. Stilul de amenajare ar trebui sa se potriveasca amenajarii din celelalte camere, preferintelor tale, dimensiunilor incaperii si bugetului.

Iata cateva elemente de design asupra carora ar trebui sa te decizi inainte de renovare:

  • Schema de culori - ce culori vei folosi in baie? Vrei sa vopsesti peretii sau pui faianta/tapet/etc.? Asigura-te ca schema de culori se potriveste. De exemplu, daca vrei sa varuiesti peretii in albastru turcoaz, evita culorile care nu se potrivesc in alte zone ale baii (de exemplu, auriu, rosu aprins, roz, violet);
  • Obiectele sanitare - este nevoie sa schimbi toate obiectele sanitare sau doar ai nevoie de un rezervor wc nou? Vrei sa inlocuiesti cada cu o cabina de dus? Daca stii cate obiecte sanitare vei schimba, iti vei stabili bugetul intr-un mod realist;
  • Spatiile de depozitare - vrei sa ai spatii de depozitare in baie? Daca raspunsul este da, unde le vei pune? O optiune este sa montezi un dulapior cu oglinda pentru accesoriile de par si/sau de igiena orala. Pentru produsele de curatenie poti rezerva un spatiu sub chiuveta, iar pentru prosoape poti opta pentru un 1-2 rafturi minimaliste.

Instaleaza obiectele sanitare

Odata ce ai terminat cu demolarea, poti instala obiectele sanitare. Aici intra chiuveta, toaleta, dusul si/sau cada.

Partea de instalatii trebuie realizata inainte de montarea acestora. Daca nu instalezi o noua cada sau cabina de dus, va fi necesar sa instalezi o membrana impermeabila pe pereti si pe pardoseala pentru a preveni infiltratiile de apa.

Monteaza gresia si faianta

Desi, in teorie, poti folosi parchet sau alte materiale casnice pentru baie, este recomandat sa mergi pe varianta gresiei. Este accesibila, se monteaza usor si are o rezistenta buna in timp. Masoara baia pentru a putea calcula cata gresie si/sau faianta ai nevoie. Pentru gresie este indicat sa alegi un model nonaderent si impermeabil.

Unele persoane aleg faianta doar in zona dusului. Poti face la fel sau poti pune gresie peste tot pentru un timp mai mic de curatenie. Exista inclusiv var special pentru baie sau chiar si tapet. Evita sa aplici gresie in spatele toaletei deoarece exista un risc mai mare de mucegai. De asemenea, vasul de toaleta ar trebui sa stea pe gresie.

Instaleaza dulapurile si alte piese de mobilier

Dupa obiectele sanitare urmeaza piesele de mobilier. Opteaza pentru un dulap usor de curatat, durabil si care se potriveste cu stilul ales de tine. Pe langa dulapul clasic, cu prosoape si obiecte tipice (de igiena orala, sampoane, balsam de par, alte produse de ingrijire), poti opta pentru 1-2 polite pentru a avea acces rapid la produsele pe care le folosesti frecvent.

Introdu obiectele de iluminat

Ultimul pas in renovarea unei bai este instalarea obiectelor de iluminat si a altor accesorii (suport pentru prosoape, suport pentru hartia igienica, cuier pentru halatul de baie etc).

Poti monta un obiect de iluminat de tip neon sau LED in jurul oglinzii si o lumina principala situata central. Alege obiecte de iluminat si accesorii functionale si estetice. Daca spatiul iti permite, il poti personaliza cu plante sau mici tablouri.

Renovarea baii este un proces de durata. Cu putina planificare si imaginatie iti poti transforma baia intr-o oaza de relaxare si rasfat.

Sursa foto: Shutterstock

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului