Amenajarea casei

#vas toaleta #amenajare baie #baie

Amenajarea baii: 7 optiuni pentru alegerea vasului de toaleta

Daca iti renovezi baia sau esti in curs de amenajare, atunci poate fi util sa afli mai multe informatii despre modelele de vase de toaleta pe care le gasesti pe piata si cum anume il alegi pe cel potrivit nevoilor tale. Vasul WC trebuie sa imbine latura functionala cu cea estetica, astfel incat sa-ti asigure confortul de care ai nevoie si, in acelasi timp, sa se integreze cu usurinta in design-ul existent.

Aceste obiecte sanitare se disting dupa trei mari categorii: tipul de montaj, materialul din care sunt fabricate si forma. In randurile de mai jos gasesti mai multe informatii despre cele mai populare optiuni pentru alegerea vasului de toaleta.

Vase de toaleta in functie de tipul de montaj

Un prin criteriu de selectie se refera la cele doua categorii principale de WC:

Suspendat

Aceasta reprezinta o optiune moderna, care se poate incorpora cu usurinta in interioarele contemporane. Vasul de toaleta suspendat are rezervorul incastrat si permite ascunderea instalatiei prin intermediul unei ramuri speciale, fapt care ii asigura un aspect elegant, minimalist. Datorita spatiului mic pe care il ocupa, tu poti curata si intretine mai usor zona in care se afla WC-ul. In plus, poate fi o solutie foarte practica daca ai o baie de dimensiuni mai reduse.

Daca ai racordarea la canalizare cu evaluare laterala (in perete), atunci poti integra usor cadrul de fixare al vasului impreuna cu rezervorul acestuia. In cazul in care iti doresti un WC suspendat, dar bransamentul nu poate acomoda un astfel de model, atunci poti lua in considerare construirea unui perete din gips-carton prin care sa cuplezi instalatia WC-ului la sistemul de evacuare. Aceasta amenajare va ingusta, in mod evident, spatiul din baie.

Montat pe pardoseala

Vasul de toaleta montat pe pardoseala este modelul clasic, compact si reprezinta solutia standard pentru majoritatea bailor, indiferent de stilul sau de amenajare. Constructia WC-ului cuprinde vasul impreuna cu rezervorul de apa aflat la vedere, pe suprafata caruia se afla butonul de actionare in partea superioara.

Acesta este mai usor de montat decat vasul de toaleta suspendat si, in functie de spatiul baii tale, il poti racorda la ambele tipuri de scurgere, in perete sau in pardoseala. Mai mult, un astfel de model ofera avantajul unei stabilitati mai bune si poate suporta o greutate mai mare, peste 400 Kg.

Vase de toaleta in functie de material

Cele mai des folosite materiale la fabricarea WC-urilor sunt ceramica si portelanul, la care producatorii adauga diverse tehnologii pentru a le imbunatati rezistenta si calitatea.

Ceramica

Acest material prezinta o durabilitate buna in timp, fiind rezistent la socuri, zgarieturi, agenti chimici si mediu umed. In plus, unii producatori adauga WC-urilor din ceramica un strat protector pentru a impiedica depunerea bacteriilor. Daca iti doresti un astfel de model, cauta vase de toaleta fabricate din ceramica sanitara.

Portelan

Vasele de toaleta din portelan pot fi mai scumpe decat cele din ceramica datorita calitatii inalte a materialului, a rezistentei excelente la solicitarile mecanice semnificative si a duratei mari de viata, de pana la 50 de ani. WC-ul din portelan are un aspect mai prezentabil si o suprafata mai neteda.

Vase de toaleta in functie de forma

Optiunile pe care le ai la dispozitie in aceasta categorie sunt modelele:

  • ovale;
  • rotunde;
  • patrate.

Pentru a alege vasul de toaleta potrivit amenajarii tale, ghideaza-te dupa forma celorlalte obiecte sanitare din baie. De exemplu, daca lavoarul are forma rotunda, atunci alege un vas de toaleta care pastreaza aceleasi linii. In acest mod asiguri design-ului continuitate.

Pe langa forma, un alt factor care influenteaza confortul de utilizare este dat de grosimea vasului. Exista modele cu margini mai groase sau mai subtiri, in functie de dimensiunea generala a obiectului sanitar. Pentru a te asigura ca vasul este adaptat nevoilor tale, este recomandat sa cumperi un capac de toaleta de la acelasi producator.

Indiferent de modelul ales, acesta trebuie sa raspunda nevoilor si dorintelor tale. Pentru mai multe recomandari, poti sa apelezi la un specialist in domeniu. Acesta iti poate oferi recomandari de produse in functie de cerintele tale.

FOTO: Shutterstock.com

 Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului