Alaptarea

#alaptare bebelus #hidratare #canicula #alaptare

Canicula si alaptarea bebelusului. Ofera-i sanul des pentru a evita deshidratarea

Prin insasi fiziologia lor, bebelusii prezinta un risc mai mare de deshidratare pe vreme foarte calda. Proportia de apa din corpul unui bebelus este de aproximativ 70% (in timp ce la un adult este de 55%), iar cea mai mare parte a acesteia se afla in interiorul celulelor, ceea ce face ca echilibrul lor sa fie mult mai slab, crescand riscul de pierdere excesiva de lichide. De aceea, atunci cand temperaturile sunt ridicate, asa cum sunt vara in mediul nostru, si mai ales in timpul unui val de caldura, trebuie sa mentii copilul bine hidratat. Daca bebelusul este alaptat la san, va trebui sa ii oferi sanul mai des pentru a evita deshidratarea.

Alaptare mai frecventa in timpul verii

Potrivit OMS, un nou-nascut pana la varsta de sase luni trebuie hranit exclusiv cu lapte matern, fie de la mama, fie din lapte donat, iar daca acest lucru nu este posibil, cu lapte praf. Acest lucru inseamna ca bebelusul nu are nevoie de nimic altceva in afara de lapte: fara apa, seruri, infuzii sau orice alt supliment (cu exceptia cazului in care medicul il prescrie).

"Pentru a conserva apa din organism, este vital sa ne asiguram ca bebelusul bea suficient lapte matern. In acest scop, alaptarea trebuie sa fie foarte frecventa", a declarat seful Departamentului de Neonatologie de la Spitalul Universitar General Gregorio Maranon din Madrid si presedintele Societatii Spaniole de Neonatologie.

"De obicei spunem la cerere, dar uneori acest lucru poate sa nu fie adecvat. Unii nou-nascuti nu cer sa ia sanul prin gesturi, miscari si plangeri, sau sunt deja deshidratati, iar acest lucru le afecteaza capacitatea de a cere hranirea", adauga el.

Nu astepta cererea copilului

Stim ca alaptarea la fiecare trei ore este un mit, deoarece nu are sens sa se stabileasca un orar si ca alaptarea trebuie sa se faca la cerere. Dar, de multe ori, copilul nu o cere si, mai ales nou-nascutii care nu sunt inca capabili sa-si regleze setea din cauza imaturitatii lor, nu trebuie sa astepti sa o ceara pentru ca nu o vor face.

"Prin urmare, mamele ar trebui sa alapteze fara cerere, chiar daca este in doze mici, pentru a-si mentine copilul hidratat", subliniaza specialistul.

Semne de deshidratare

Pentru a verifica daca bebelusul este bine hidratat, este important sa observi numarul de scutece ude. Pe parcursul zilei, bebelusul uda scutecul de patru pana la sase ori. Daca observi o scadere a frecventei sau daca are scutecul cu doar cu cateva picaturi, poate fi un semn ca ceva nu este in regula.

Alte semne ale deshidratarii sunt: gura cu buzele si limba uscate, piele uscata si palida, scaune mai tari si mai uscate decat de obicei, somnolenta, slabiciune si iritabilitate, refuzul hranirii, scadere in greutate. La cel mai mic semn de alarma, consulta medicul pediatru!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele