Adolescenti

#gestionare situatie #copii #facultate

Copiii pleaca la facultate. Cum gestionezi situatia si ce faci pentru a-i incuraja

Plecarea la facultate, momentul mult asteptat de majoritatea tinerilor vine de multe ori cu greutati mai mari pentru parinti. Daca te simti nelinistita si emotionata de plecarea copilului tau la studii, atunci cand se muta in alt oras, trebuie sa stii ca aceste sentimente si reactii sunt normale, dar trebuie gestionate si vei fi nevoita sa te obisnuiesti cat de repede cu situatia. Iata cateva sfaturi:

Fii alaturi de ei

Adolescentii se pregatesc de plecarea de acasa cu mult timp inainte, chiar cu un an. Parintii refuza sa se gandeasca prea mult la asta pana in ultimul moment, pentru a profita de timpul pe care il mai au alaturi de ei. Pentru a se putea integra cu adevarat intr-un loc nou si intre oameni pe care nu ii cunoaste, copilul tau va avea nevoie de tot sprijinul pe care i-l poti oferi. Daca vine in Capitala, vezi top camine private Bucuresti, pentru a te asigura ca viitorul tau student va locui intr-o comunitate protejata si sigura. Bugetul stabilit in familie pentru costurile cazarii va juca un rol important in implinirea dorintelor copilului si trebuie sa discutati din timp despre toate aspectele locuitului cu chirie sau in camin. Un oras mare reprezinta o provocare pentru tineri, dar odata ce isi fac prieteni si se obisnuiesc cu viata independenta totul va veni de la sine. Sustinerea din partea parintilor trebuie sa se regaseasca pe toate planurile pentru o experienta de succes. Desigur, ei trebuie sa impuna si anumite reguli si limite, insa doar acolo unde este neaparata nevoie.

Nu lua nimic personal

Perioada dinaintea inceperii facultatii sau a mutarii poate sa creeze tensiuni accentuate intre parinti si adolescenti, pentru ca acestia din urma cauta sa isi asume un stil de viata independent. Tranzitia nu este usoara nici pentru copii, dar subconstientul lor cauta diverse modalitati de a face asta cat mai rapid. Trebuie sa dai dovada de calm si intelegere in toata aceasta perioada si sa intelegi ca nimic nu este indreptat personal asupra ta sau asupra familiei si este vorba doar de mecanismul de adaptare al adolescentului. Toata durata pregatirii celor necesare pentru mutare este cea mai stresanta perioada, deoarece copilul tau va deveni mai nerabdator si orice mici detalii pot cauza certuri bruste. Cu cat parintii inteleg mai bine motivele comportamentului, cu atat mai usor le va fi sa il remedieze.

Obisnuieste-te cu noua ta viata

Plecarea copilului de acasa inseamna revenirea la viata de cuplu de altadata. Ca mama, vei avea nevoie de o perioada mai lunga de adaptare si de revenire la rutina obisnuita. Multe femei trec prin perioade mai stresante si neglijeaza anumite aspecte ale vietii lor pana se obisnuiesc cu plecarea copiilor lor. Constientizarea ca adolescentul tau se indreapta cu pasi repezi spre viata de adult si se dezvolta in societate te va face sa ramai linistita si sa ai incredere in noua etapa a vietii voastre ca familie. Bucura-te de timpul pe care il ai la dispozitie si concentreaza-te asupra ta, fa modificari in casa si incearca sa nu-ti sufoci copilul cu apeluri de mai multe ori pe zi. Daca dai dovada ca il tratezi ca pe un adult, vei evita certurile si conflictele. Discuta in familie problemele care apar in primii ani de facultate si gestioneaza-ti economiile pentru a-ti putea sprijini copilul pana cand va reusi sa se intretina de unul singur.

Plecarea din cuib este un proces natural si trebuie sustinuta de parinti, fara a pune prea multa presiune pe copil. Bucura-te de perioada de tranzitie si profita cat mai mult de timpul petrecut impreuna.

Sursa foto: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Servicii pentru acasa

Cauta
in

Sfatul expertului