Politica

#centre de plasament inchise # copii centre de plasament #gabriela firea #centre de plasament

Toate centrele de plasament din tara vor fi inchise. Anuntul facut de Gabriela Firea "Copiii trebuie sa creasca intr-o familie"

Gabriela Firea, Ministrul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse, anunta ca in urmatorii doi ani se vor inchide toate centrele de plasament din Romania. 

 

Toti copiii aflati in grija statului urmeaza sa creasca in medii prietenoase, in sanul unei familii. Pana la finalul acestui an se vor desfiinta 9 centre de plasament din tara, alte 52 pana la finalul anului 2023 si restul pana la finalul anului 2024.   

“In urmatorii doi ani, inchidem si ultimele 73 de centre de plasament care mai functioneaza in Romania. Astfel, toti copiii aflati in grija statului vor creste in medii mai prietenoase. 9 centre se desfiinteaza pana la sfarsitul anului, 52 isi vor inchide portile in 2023 si restul in 2024. Terminam astfel inchiderea celor peste 500 de centre de plasament care existau in tara, in urma cu 20 de ani.

Mi-am asumat, inca de la preluarea mandatului de ministru al Familiei, un obiectiv pe cat de important, pe atat de ambitios: accelerarea procesului de inchidere a centrelor de plasament din tara.

Toti copiii trebuie sa creasca intr-o familie! Si in cazul celor aflati in grija statului, trebuie create conditii ca intr-o familie, iar aceste conditii pot fi obtinute doar in locuintele de tip familial, nu in centre mari de plasament.

Solutiile cele mai bune sunt reintegrarea in familia naturala sau extinsa, ori adoptia. Insa, daca aceste variante nu sunt posibile, ne ramane doar solutia asistentilor maternali sau gazduirea copiilor in case de tip familial.

Avem acum inca 73 de centre de plasament clasice, in care stau aproximativ 1900 de copii. Par multe, dar sunt de sapte ori mai putine decat in urma cu 20 de ani, cand functionau peste 500 de astfel de institutii, in care erau ingrijiti aproape 100.000 de copii. Asta este realitatea, acestea sunt cifrele!

Exista toate premisele ca inca 9 sa se inchida pana la sfarsitul anului, iar estimarile arata ca alte 52 vor fi inchise in 2023. Asta inseamna ca ultimele 12 centre de plasament din Romania vor disparea in 2024! Sunt eforturi mari facute la Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse, impreuna cu echipa de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, ca sa ajungem la aceasta reusita.

Ne straduim, asadar, ca acest proces complicat sa decurga fara probleme si sa fie cat mai rapid. Trebuie sa intelegem insa un lucru: inchiderea acestor centre nu este un proces pur tehnic, in care punem un lacat pe o usa. Cum spuneam, ele adapostesc in continuare in jur de 1900 de copii, iar prioritatea noastra absoluta sunt acesti copii, pentru ei trebuie sa gasim solutii in primul rand.

Potrivit modificarilor aduse Legii 272/2004, incepand cu luna octombrie este interzisa functionarea altor servicii de tip rezidential, cu exceptia celor prevazute de lege, adica a celor pentru care exista in derulare contracte de finantare pentru proiecte de inchidere, a caror implementare se finalizeaza dupa acest demers. Mai clar spus, pana la aceasta data, furnizorii de servicii sociale publici si privati au fost obligati sa prezinte solutiile identificate si aprobate pentru inchiderea institutiilor vechi si pentru gazduirea copiilor in spatii mult mai potrivite nevoilor lor. Avem toate aceste planuri deja in derulare, asa incat avem toate datele sa sustinem raspicat ca nu exista cale de intoarcere in privinta acestor centre.

Vom continua sa monitorizam indeaproape acest proces de dezinstitutionalizare si va asigur ca nu vom accepta nicio scuza si nicio derogare de la termenele asumate si stabilite prin lege”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din politica

Top

Cauta-ti perechea