Social

# plafonare adaos comercial #scadere TVA #alimente de baza #scadere preturi

Vesti bune pentru romani. Se ieftinesc produsele alimentare de baza. Propunerea facuta de guvernanti

Guvernantii doresc reducerea pretului alimentelor de baza prin reducerea TVA-ului platit pentru acele alimente.

 

Scaderea TVA-ului de la 19% la 9% se va aplica inclusiv bauturilor pe baza de plante, inlocitori ai laptelui clasic, potrivit unui documentului oficial.

"Livrarea urmatoarelor bunuri: alimente, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice si a bauturilor nealcoolice care se incadreaza la codurile NC 2202 10 00 si 2202 99, mai putin cele care se incadreaza la codurile NC 2202 99 11, 2202 99 15 si NC 2202 99 91 pentru care se aplica cota redusa de 9%, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele, cu exceptia celor prevazute la alin. (3) lit. k).

Prin normele metodologice se stabilesc codurile NC corespunzatoare acestor bunuri", se arata in noul proiect de lege.

In cazul in care masura va fi adoptata, aceasta urmeaza sa se aplice incepand cu 1 ianurie 2024. Pentru aceasta insa, este necesar ca propunerea legislativa sa fie adoptata de Parlament, promulgata de presedinte si apoi publicata in Monitorul Oficial.

Plafonarea adaosului comercial la alimentele de baza

De asemenea, un alt proiect de lege prevede plafonarea adaosului comercial pentru alimente de baza precum: lapte, carne, oua, faina, ulei, legume si fructe.

Anuntul a fost facut de Marcel Ciolacu, care a specificat ca se lucreaza deja la o ordonanta de urgenta care presupune plafonarea adaosului comercial al alimenelor, avand in vedere ca in momentul de fata nu exista o lege in acest sens.  

In momentul de fata comerciantii decid singuri care este adaosul comercial pe care il practica, iar acesa variaza intre 30% si 300%.

Adica, daca la producator cumperi, in momentul de fata, un borcand e gem cu 14 lei, in supermarketuri, acelasi borcan, costa 20 de lei. Aici, adaosul comercial este de 40%.

Momentan insa nu se stie la cat va fi plafonat acest adaos comercial.

Pe de alta parte, analistii economici nu vad cu ochi buni o plafonare a adaosului comercial, deoarece, spun ei, orice plafonare a preturilor ar duce la penurie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea