Social

Traian da in Calin cu miliardul elvetian

Presedintele si premierul s-au confruntat ieri la scena deschisa, in fata procurorilor. Basescu a acuzat controversata hotarire de guvern ce putea conduce la acordarea unor contracte, fara licitatie, catre firme elvetiene. In schimb, presedintele a avut doar cuvinte de lauda la adresa procurorului general, Ilie Botos .

Seful statului a spus ca, in 2005, nivelul coruptiei la nivel inalt este infinit scazut fata de ceea ce s-a intimplat in guvernarile anterioare, dar asta nu inseamna ca pericolul nu exista, si institutiile statului trebuie sa-si faca incontinuu datoria, pentru ca Romania sa fie un stat guvernat de cei care legitim exercita puterea. Aratind ca grupurile de interese nelegitime, care ar putea influenta deciziile politice, nu mai au ce cauta in jocul de putere din Romania, seful statului a declarat: Este si primul-ministru aici. Vorbeam acum o luna despre o ordonanta legata de adoptarea unui acord cu Elvetia, in care se creau conditiile atribuirii de contracte in sectorul energetic, in multe alte sectoare fara licitatie. Am primit atunci o replica, nepoliticoasa as spune, pentru ca, de curind, sa fie anulata ordonanta, sa se constate ca, de fapt, asa se negociase. Concesiv, Basescu a mentionat ca episodul elvetian a fost un accident la nivelul Guvernului.

A lovit si a plecat

Disputa dintre cei doi a avut si o derulare interesanta. Dupa ce a lansat aceste critici seful statului a spus: Imi pare rau, dar trebuie sa plec. Basescu se grabea la consultarile pe care le convocase la Palatul Cotroceni, cu liderii partidelor parlamentare pe tema DNA. Tariceanu a parut luat putin prin surprindere, iar la debutul discursului nu a mai reusit sa spuna decit ca imi pare rau ca a plecat, dar trebuie sa raspund acestei acuzatii.

Tariceanu incearca bancuri

In replica, premierul Tariceanu a justificat adoptarea controversatei hotariri de guvern, prin faptul ca se aproba, astfel, un protocol dintre Ministerul Economiei din Romania si Departamentul de Afaceri Economice din Elvetia. Premierul a subliniat ca textul nu facea referire la un contract comercial propriu-zis. Tariceanu spune ca a acceptat semnalul tras de mass-media, in sensul ca hotarirea de guvern a fost o eroare.

Sigur, exista o eroare semnalata de presa si imediat am luat masurile ce se impun. Eroarea era ca acest acord se putea materializa prin contracte facute cu incredintare directa, a spus premierul. Seful executivului a aratat ca Guvernul a decis, tocmai pentru a elimina semnele de intrebare, suspendarea acordului inainte de intrarea sa in vigoare. El a incercat mai apoi o gluma pe aceasta tema: Din pacate, as fi tentat sa fac o mica comparatie cu celebrul banc cu Ivan Ivanovici, pentru care, cind se discuta despre ce era invinuit , s-a ajuns la concluzia ca nu era o Volga, ci era o bicicleta, si ca nu i s-a dat, ci i s-a luat. Premierul Tariceanu a insistat asupra faptului ca, pentru a nu lasa ca semne de intrebare sa planeze, am notificat Guvernului elvetian ca nu dorim punerea in aplicare a acordului in forma in care a fost convenit.

Istoria unui Acord anulat

26 ianuarie. 2 publica articolul Guvernul se pregateste sa dea 1,2 miliarde de euro fara licitatie. Premierul Tariceanu spune ca n-are habar ce contine hotarirea pe care o semnase. Ministerul Economiei ne asigura ca nu este vorba despre contracte fara licitatie, ci despre o traducere gresita.

27 ianuarie. 2 arata ca e vorba totusi despre atribuire fara licitatie.

Guvernul decide suspendarea Acordului romano-elvetian pina la lamurirea termenului oferta unica.

Ministrul Seres demite doi directori.

1 februarie. Basescu acuza grupurile de interese din preajma Guvernului, exemplificind cu Acordul romano-elvetian.

16 februarie . Acordul e anulat.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea