Social

#obiceiuri craciun # superstitii craciun #traditii craciun #craciun

Traditii superstitii de Craciun si in Ajun. Ce sa nu faci sub nicio forma

Craciunul este cea mai mare sarbatoare pentru credinciosi. Este o sarbatoare care se sarbatoareste diferit, in functie de zona. Traditiile difera, in functie de zona, insa unele sunt aceleasi peste tot.

 

Toate aceste traditii, de Craciun, fac ca aceasta perioada sa fie cu adevarat speciala si tocmai de aceea sunt respectate inca de foarte multi oameni.

Printre acestea se numara mersul cu colindul, prepararea bucatelor traditionale si impodobirea bradului, in Ajun. Apoi mersul la biserica in dimineata de Craciun si servirea mesei in familie.

Traditii si obiceiuri in Ajun de Craciun

Ajunul Craciunului este pe 24 decembrie. In aceasta zi, credinciosii lasa pe masa un colac si o cana cu apa. Acestea sunt destinate celor trecuti in nefiinta despre care se spune ca in noaptea dintre Ajun si Craciun revin acasa sa isi revada locuinta si familia.

In sate, preotii vin in aceasta zi, din casa in casa, cu Ajunul si icoana lui Iisus Hristos. La oras, acest lucru se intampla pe o perioada mai indelungata, deoarece sunt mult prea multe locuinte pentru ca preotii sa poata ajunge la toate in Ajun.

In multe locuinte exista obiceiul ca in aceasta zi sa se prepare o reteta speciala, denumita “Scutecele lui Iisus”. Sunt mai exact niste turte simple (din apa si faina), foare subtiri, care sunt fripte si apoi inmuiate in sirop. Peste acestea se presara nuca macinata din belsug.

Se spune ca pentru a avea noroc toata viata nu trebuie sa mananci nimic in Ajun de Craciun. Prin urmare, cei care pot, in aceasta zi trebuie sa tina post negru.

Se mai spune ca in Ajunul Craciunului este bine sa li se dea copiilor sa manance dovleac pentru a fi sanatosi tot anul.

Fetele nemaritate trebuie sa tina post negru pentru a-si putea visa ursitul.

In Ajunul Craciunului nu e bine sa te bati, nici macar in gluma, cu cineva, caci faci buboaie peste an.

In Ajun, locuinta trebuie sa fie impodobita cu vasc, care trebuie tinut pana dupa Anul Nou. Se spune ca cei care nu au vasc in casa in aceasta perioada vor avea ghinion in anul care urmeaza. 

In Ajunul Craciunului nu se fac cadouri. Acestea trebuie sa fie oferite in ziua de Craciun. In caz contrar, cel care le ofera nu va avea un an prosper.

Se spune ca cei care se saruta sub vasc in noaptea de Ajun vor avea noroc in dragoste, iar cei care evita sa faca acest lucru vor avea parte de ghinioane.

Traditii si superstitii de Craciun

In dimineata de Craciun este bine sa te speli cu apa curata, luata dintr-un izvor sau fantana, iar in aceasta apa trebuie sa pui o moneda de argint, pentru ca in urmatorul an sa fii curat ca argintul si ferit de boli.

Superstitiile spun ca in noaptea de Craciun nu trebuie sa deschizi usa nimanui pentru ca iti va zbura norocul din casa;

In ziua de Craciun nu se matura in casa, sub nicio forma. Trebuie sa astepti pana a doua zi. Dupa ce maturi, gunoiul strans trebuie sa fie pus in  jurul pomilor pentru a fi roditori in anul care urmeaza.

Nu aduc noroc si nu se ofera cadou: cutite, calimara, valiza, creion, cuie, pila de unghii, centura, fular, umbrela, oglinda, batista, ace de cravata, ace de par, parfumuri cu mirosuri violente, perle negre, farfurii sau papuci. Se spune ca toate acestea aduc ghinion.

Potrivit superstitiilor, daca cineva bea ceai in ziua de Craciun, si varsa din el din intamplare, este un semn bun.

Se spune ca intre Craciun si Anul Nou nu trebuie sa se coasa, sa se spele sau sa se tricoteze.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea