Social

#sfantul dumitru #traditii #superstitii

Traditii si superstitii de Sfantul Dumitru. Ce sa nu faci azi

Anual, pe 26 octombrie, romanii il sarbatoresc pe Sfantul Dumitru. Este una dintre cele mai importante sarbatori crestine ale toamnei.

De-a lungul timpului, o multime de traditii, superstitii si obiceiuri ss-au format in jurul acestei sarbatori, iar credinciosii tin cont de ele si in zilele noastre.

Traditii si superstitii de Sfantul Dumitru

In popor se spune ca in ziua de Sfantul Dumitru caldura intra in pamant, iar iarna incepe sa-si arate coltii. De asemenea, exista credinta populara care spune ca Sfantul Dumitru usuca plantele si dezfrunzeste copacii, el fiind cel care “descuie iarna”.

In aceasta zi, ciobanii pot vedea cum va fi vremea in timpul iernii. Acestia asaza cojocul in mijlocul oilor si asteapta sa vada ce oaie se asaza pe el. Daca se va culca o oaie neagra, iarna va fi buna, iar daca se va culca o oaie alba, iarna va fi aspra, potrivit romaniatv.net.

Astazi, de Sfantul Dumitru, credinciosii isi pomenesc mortii. Acestia dau de pomana coliva si colaci in forma de cruce pentru sufletele celor adormiti. 

Se spune ca cei care respecta aceasta sarbatoare cu sfintenie, prin rugaciune si post, vor fi feriti de boli si ghinion. 

Tot astazi fetele nemaritate merg la biserica cu un buchetel de busuioc, apoi il agata la o oglinda. Se spune ca numarul celor care vor observa busuiocul agatat la oglinga, este numarul celor care ii vor face curte fetei. 

Ce sa NU faci de Sfantul Dumitru

Daca vrei sa tii ghinioanele la distanta, exista cateva lucruri pe care nu trebuie sa le faci, sub nicio forma, de Sfantul Dumitru. Iata care sunt acestea:

Nu trebuie sa folosesti pieptenele, deoarece vei atrage necazuri si primejdii.

Este interzis sa speli, sa cosi sau sa faci orice alte treburi casnice. De asemenea, este interzisa prepararea mancarii la cuptor. 

Este interzisa semanarea usturoiului. Se spune ca cei care pun usturoi pe 26 octombrie vor avea pagube tot anul care urmeaza.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea