Social

#taierea porcului #ignat #obiceiuri #traditii

Traditii si superstitii de Ignat! Obiceiul bizar al preotilor

Pe 20 decembrie este Ignatul, ziua in care se taie porcii. Potrivit traditiei, porcii nu trebuie sub niciun chip taiati dupa aceasta zi, deoarece refuza sa mai manance si isi viseaza cutitul.

Ziua de 20 decembrie mai este cunoscuta in traditia populara sub denumirea de Ignatul porcilor sau Inatoarea si este dedicata Sfantului Ignatie al Antiohiei si semnifica o imbinare de practici pagane si crestine.

In traditia populara romaneasca, figura Sfantului Igantie este asociata cu animalul sacrificat, porcul, un simbol vechi al norocului, belsugului si fertilitatii.

In vremea romana, preotii ghiceau viitorul in maruntaiele porcilor taiati.

"Se zice ca porcul isi viseaza cutitul de Ignat, ca nu mai mananca dupa aceasta data si ca daca l-ai tine mai mult decat ziua de Ignatului, nu ar mai fi in plina forma. La romani exista o categorie de preoti care ghiceau in maruntaiele animalelor sacrificate. La noi se pastreaza credinta ca daca splina porcului are o anumita forma, este ingrosata intr-o anumita forma, intr-un capat, va fi iarna mai grea. Probabil ca modul in care se hraneste un animal determina niste modificari pe organele interne. Porcul este sacrificat de Ziua Ignatului, care vrand – nevrand devine o zi cu dezlegare la porc. Se face asa zisa tocana a porcului. Porcul este respectat ca o fiinta caruia i se face pomana", a declarat Carmina Maior, fost muzeograf al CNM Astra, pentru libertatea.ro.

Peste sarbatoarea Sfantului Ignatie s-a suprapus insa si un alt cult precrestin, iar ziua de 20 decembrie este marcata si de un puternic demonism.

Sursa foto: cronicadeiasi.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea