Social

#sarbatoarea de sanziene # 24 iunie 2022 #sanziene

Traditii si obiceiuri de Sanziene! Ce trebuie sa faci astazi pentru a avea noroc

In fiecare an, pe 24 iunie, in Romania se sarbatoresc Sanzienele, sarbatoare cunoascuta si ca Dragaica. In seara din ajunul sarbatorii, dar si in noaptea care o precede se crede ca, dupa lasarea intunericului, minunile sunt posibile, iar fortele benefice si malefice ajung la apogeu.

 

Spre deosebire de Rusalii (Rusaliile), care sunt fiinte fantastice rele, se considera ca Sanzienele sunt zane bune. Ele dau puteri speciale florilor salbatice si buruienilor, imbogatindu-le cu proprietati de vindecare exceptionale in jurul sarbatorii de 24 iunie. Cu toate acestea, se pot transforma in forte malefice daca ziua lor nu este respectata si pot incepe furtuni si aduce grindina, lasand campul fara culturi si florile fara leac.

Sanzienele sau Dragaica, celebrate pe 24 iunie, reprezinta o sarbatoare a iubirii si fertilitatii, legata de o serie de ritualuri pentru sanatatea oamenilor si belsug in gospodarie, dar si de practici ale fetelor pentru a-si afla sortitul si momentul in care se vor marita.

Sanzienele sunt cele care aduc vara rod pamanturilor, noroc, sanatate si copii frumosi femeilor casatorite, alinare si tamaduire celor bolnavi si aflati in suferinta, protectie fata de furia naturii.

Se spune ca fetele care vor sa se marite repede trebuie sa se spele cu roua in zorii zilei de Sanziene. Dar exista cateva conditii. Dimineata devreme, din locuri necalcate, femeile batrane strang roua Sanzienelor intr-o bucata de panza alba curata, apoi o storc intr-o oala noua. In drum spre casa, ele nu vorbesc deloc si mai ales nu trebuie sa intalneasca pe nimeni. Cine se spala cu roua aceea va fi sanatos si dragastos tot anul. Nu doar tinerele necasatorite, ci si femeile maritate pot face acest ritual, ca si ele sa fie iubite de sot si sa aiba copii frumosi si sanatosi.

Pentru a alunga spiritele rele, oamenii aprind focuri mari si fac mult zgomot: canta din bucium sau striga puternic pentru a speria spiritele rele.

Un obicei implinit din vremuri indepartate in lumea satelor, se mai respecta si in zilele noastre. Intr-o comunitate se alege cea mai frumoasa si cea mai harnica fata care va fi numita Dragaica. Imbracata in haine de sarbatoare, tanara Dragaica este insotita de alte tinere care poarta buchete de sanziene la brau, iar in maini ele ţin spice de grau si secere. Grupul Dragaicei va merge pe ogoarele satului respectiv: Fetele vor canta si vor dansa pentru a atrage bucurii pe meleagurile natale si in viaţa lor.  

Se spune ca in aceasta zi este bine sa aducem in casa noastra o floare de sanziene, ca un mesager al norocului. Stropita cu agheasma, floarea se pastreaza la icoane.

In popor se crede ca nerespectarea sarbatorii de Sanziene poate aduce multe necazuri. Cine presteaza diferite munci in gospodarie sau pe ogoare in ziua praznicului poate sa sfarseasca tragic, fulgerat sau inecat, sustin batranii satelor.

Sursa foto: ro.wikipedia.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea