Social

#sfanta cruce #inaltarea sfintei cruci #obiceiuri #traditii

Traditii si obiceiuri de Inaltarea Sfintei Cruci. Ce sa nu faci azi

In fiecare an, pe 14 septembrie, romanii sarbatoresc Inaltarea Sfintei Cruci. Este una dintre cele mai vechi sarbatori crestine care amintesc de moartea si patimile Mantuitorului pe Golgota.

 

In traditia populara, aceasta sarbatoare este asociata cu finalul verii si inceputul toamnei. Credinciosii tin post aspru si se roaga intens. Cei care pot, tin post negru azi.

Traditii si obiceiuri de Inaltarea Sfintei Cruci

Ziua Crucii sau Inaltarea Sfintei Cruci este o sarbatoare plina de semnificatii si traditii.

Potrivit Calendarului popular, aceasta zi se mai numeste si Carstovul Viilor si Ziua Sarpelui. Sub prima denumire, ziua este cunoscuta mai ales in zonele deluroase si sudice, in zonele viticole, marcand inceputul culegerii viilor. A doua denumire este legata de faptul ca, din aceasta zi, se crede ca serpii si alte reptile incep sa se retraga in ascunzisurile subterane, hibernand pana in primavara. La sate, inca se mai crede ca serpii, inainte de a se retrage, se strang mai multi la un loc, se incolacesc si produc o margica numita "piatra nestemata", ce ar folosi pentru vindecarea tuturor bolilor.

Tot in popor se spune ca in aceasta zi se inchide pamantul, care ia toate insectele si reptilele sau plantele lasate la lumina, pana la venirea primaverii.

Tot astazi, potrivit traditiei, se culeg ultimele plante de leac (boz, micsunele, matraguna, navalnic), care sunt duse, impreuna cu un buchet de flori si busuioc, la biserica, pentru a fi puse in jurul crucii si a fi sfintite. Plantele astfel sfintite se pastreaza apoi in casa, la icoane sau in alte locuri ferite, fiind folosite pentru vindecarea unor boli, dar si la farmecele de dragoste.

Credinciosii merg la biserica unde sfintesc ulcelele cu lapte si miere. Toartele canilor in care sunt puse acestea trebuie legate cu un fir de ata rosie, iau ulcica trebuie acoperita cu un colac. Dupa slujba acestea se dau de pomana oamenilor saraci, impreuna cu o lumanare aprinsa.

Ce sa NU faci de Inaltarea Sfintei Cruci

In ziua Stintei Cruci nu trebuie, sub nicio forma, sa consumi usturoi, nuci, prune sau peste. De asemenea, nu trebuie sa se consume dulciuri.

Tot in aceasta zi, nu trebuie culesi strugurii, nici macar pentru a-i manca. Daca doresti sa mananci struguri in aceasta zi, acestia trebuie sa fi fost culesi inainte.

In aceasta zi nimeni nu trebuie sa munceasca. Se spune ca cei care fac acest lucru vor atrage necazurile asupra lor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea