Social

#prelungit #ordonanta guvern #amanare rata #cereri

Termenul pana la care se pot amana ratele a fost PRELUNGIT. Pana la ce data se depun cererile

Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta prin care termenul pana la care romanii pot solicita amanarea ratelor la banci a fost prelungit. Cei care nu pot plati ratele pot depune cerere pana la data de 15 iunie 2020.

De asemenea, Executivul a prelungit si interdictia furnizorilor de electricitate, gaze naturale, apa sau canal, sa deconecteze utilizatorii, pe perioada starii de alerta.

"Va fi prelungita pana la 15 iunie 2020 posibilitatea de eliberare a solicitarilor pentru amanarea ratelor celor care nu pot sa le plateasca. Pana la data de 15 iunie 2020 institutiile de credit vor evalua aceste cereri si in acelasi timp pe perioada starii de alerta se interzic deconectarile utilizatorilor de la gaze, electricitate, apa si canal," a declarat vicepremierul Raluca Turcan, la finalul sedintei de guvern.

Pana acum 126.493 de persoane fizice si juridice au beneficiat de suspendarea cu pana la 9 luni a rambursarii ratelor, dobanzilor si comisioanelor, a anuntat ministrul Finantelor, Florin Citu.

Cum se solicita amanarea ratelor

Pentru a beneficia de suspendarea rambursarii ratelor, dobanzilor si comisioanelor, debitorii trimit creditorilor (banci sau IFN-uri) o solicitare prin telefon sau pe email. Se poate opta pentru suspendarea ratelor pentru o perioada cuprinsa intre o luna si noua luni. Banca analizeaza solicitarea si o aproba in conditiile prevazute de normele de aplicare.

In afara de creditele ipotecare, dobanda se capitalizeaza la soldul creditului, pentru perioada de suspendare, iar suma se plateste esalonat. Adica, orice credit care nu este ipotecar aduna dobanda, pentru perioada in care este suspendat.

La creditele ipotecare contractate de persoane fizice nu se mai adauga dobanda la dobanda.

"Dobanda aferenta perioadei de suspendare se calculeaza potrivit prevederilor contractului de credit si reprezinta o creanta distincta si independenta, creanta la care dobanda este 0%," potrivit Ordonantei de Urgenta.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea