Social

#sfintii arhangheli mihail si gavriil #mihail si gavriil #sueprstitii #obiceiuri #traditii

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Traditii, obiceiuri si superstitii de catre trebuie sa tii cont astazi

Pe 8 noiembrie romanii ii praznuiesc pe Sfintii Mihail si Gavriil. Arhanghelul Mihail este cunoscut ca si conducatorul ostilor ceresti de ingeri. In schimb, Arhanghelul Gavriil este vestitorul Fecioarei Maria, care anunta nasterea lui Iisus.

 

Cui trebuie sa-i urezi “La multi ani!”

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt cei mai cunoscuti in traditia bisericii Ortodoxe, ei fiind totodata si patroni spirituali ai Jandarmeriei Romane.

Nu este de mirare ca multi dintre romani le poarta numele. Prin urmare daca cunosti pe cineva cu numele Mihail, Gavriil, Mihai, Mihaela, Michi, Misa, Mihaita, Misu, Mihnea, Mihaila, Mihalache, Mihalcea, Mihu, Gabriel, Gabriela, Gabi, Gabita, Gavril, Gavrila sau alte derivate ale acestora, nu uita sa ii urezi “La multi ani!”. 

Conform Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, aproximativ 1.454.410 de persoane isi serbeaza astazi ziua numelui. Dintre acestia 632.809 sunt femei si 821.601 sunt barbati.

Cele mai frecvete nume intlnite la femei sunt: Mihaiela – 6.504, Gabi – 3.431, Mihaila – 793, Mihaita/Mihaita – 578 sau Gabita/Gabita – 180.

La barbati, sunt intalnite frecvent nume ca Mihai – 370.136 si Gabriel – 319.293. Se mai intalnesc prenumele Mihail – 60.421, Mihaita/Mihaita – 29.385, Mihnea – 11.093, Gavril – 17.141, Gavrila – 6.105, Gabi – 4.122 si Mihalache – 1.447. La prenume feminine, cele mai frecvente sunt Mihaela – 367.761 si Gabriela – 253.517.

CITESTE SI: Rugaciuni puternice catre Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Trebuie sa le spui astazi

Traditii si superstitii de Sfintii Mihail si Gavriil 

Potrivit unui vechi obicei, in aceasta zi credinciosii aprind atat lumanari pentru cei vii cat si pentru cei trecuti in nefiinta, dar si pentru cei disparuti in conditii naprasnice.

Tot astazi, credinciosii fac marea pomenire a tututor persoanelor din familie, trecute in nefiinta.  

 In Transilvania, exista obiceiul ca in aceasta zi sa se coaca turta aretilor, adica a berbecilor despartiti de oi. Turta se realizeaza din grau sau din porumb. Dupa ce este bine copata si rumenita se arunca intre oi, in aceasta zi berbecii fiind reuniti cu oile.

Potrivit superstitiilor, daca turta ca cadea cu fata in sus, oilor le va merge bine cand vor fata, daca insa va cadea cu fata in jos, se spune ca le va merge rau.

De Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt strict interzise treburile casnice, cine nu se spune acestei reguli va avea parte de ghinioane tot restul anului si ii este sortit sa aiba parte de mare chin inaintea mortii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea