Social

#sfanta maria #obiceiuri #traditii #superstitii

Sfanta Maria Mare. Traditii si obiceiuri de care sa tii cont

 

Pe 15 august, credinciosii o sarbatoresc pe Sfanta Maria Mare. Sarbatoarea cunoscuta si ca Adormirea Maicii Domnului este una plina de semnificatii importante, dar si de traditii si obiceiuri care nu s-au pierdut in timp si de care de crestinii tin cont si in prezent.

 

Aceasta zi este una plina de traditii si semnificatii religioase. Dupa doua saptamani de post si rugaciune, oamenii merg la biserica pentru slujba specifica acestei zile. Acestia impart struguri si prune.  

Dupa slujba oamenii se roaga catre Fecioara Maria pentru a le oferi cele necesare. Fetele de maritat se roaga pentru un "ursit" bun, femeile pentru gospodarie si copii, iar barbatii pentru recolte bogate.

Dupa aceea merg acasa unde ii sarbatoresc pe cei dragi care poarta numele Sfinetei Maria.

De Sfanta Maria, aproximativ 2,2 milioane de romani isi serbeaza onomastica. Peste jumatate dintre acestia sunt femei. Majoritatea poarta numele de Maria, urmand Mariana, Marina, Mioara, Mia, Maricica, Marina, Marilena, Mari, Marioara, sau Ana-Maria. Pe de alta parte, cei mai multi barbati care isi sarbatoresc astazi onomastica poarta numele de Marian, Marin si Marinel.

O traditie din popor spune ca daca in aceasta zi infloresc trandafirii, toamna va fi una lunga si calduroasa.

In unele zone din tara, fetele nemaritate poarta in san un fir de feriga si se roaga la icoana Sfintei Maria cu candela aprinsa pentru a avea noroc in dragoste si pentru a-si gasi un sot. 

Ce sa nu faci in aceasta zi

In ziua de Sfanta Maria nu se lucreaza! Cei care lucreaza vor avea parte de ghinioane. Se spune ca daca lucrezi in aceasta zi animalele se vor imbolnavi iar gospodaria se va destrama.

Tot astazi este interzis ca fetele sa-si taie parul si sa-l arunce la gunoi.

Nici scaldatul in ape curgatoare nu este permis in aceasta zi.

O alta superstitie spune ca in aceasta zi sa nu aprinzi focul, deoarece gospodaria va pieri arsa. Din aceasta cauza multa lume consuma produse reci. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea