Social

Serviciile secrete spun povesti la PNA

La prima sa conferinta de presa, in calitate de procuror general al Parchetului National Anticoruptie, Daniel Marius Morar a rupt in doua serviciile secrete, calificand prestatia lor profesionala ca fiind sub orice critica. Aceasta este marea bila alba cu care a debutat in fata reprezentantilor mass-media. Morar a avut insa parte si de o bila neagra, de aceleasi dimesiuni: el a recunoscut ca a discutat cu Adrian Nastase despre redeschiderea dosarului Zambaccian.

Incepem insa cu bila alba. Referindu-se la evaluarea dosarelor PNA realizata pana la aceasta ora, procurorul general a apreciat ca institutia nu s-a ridicat la nivelul misiunii incredintate, una dintre cauze fiind aceea ca sesizarile serviciilor de informatii in cea mai mare parte sunt nefundamentate. Se reda o stare de fapt, fara vreun indiciu. Avem de multe ori, doar o poveste!. Morar a punctat si caracterul ridicol al multora dintre notele serviciilor de informatii, aratand ca multe dintre ele sunt, de fapt, informatii preluate din presa. Iata, asadar, confirmarea ca aceste servicii toaca o gramada de bani cu masluiri sau preluari din activitatea de zi cu zi a gazetarilor, care nu pot constitui pentru procurori o baza solida de urmarire penala. Altele, a continuat Morar, sunt sesizari post-factum, care nu mai servesc la nimic.

Vorbind despre eficienta notelor informative, seful PNA a spus ca au fost valorificate mai putin de 20%. Pe de alta parte, Morar a mai indulcit concluziile sale, afirmand ca, pe ici - pe colo, PNA a derulat si anchete importante in urma unor sesizari ale serviciilor secrete.

Despre multele dosare de mare coruptie aflate in lucru la PNA, acestea sunt doar... cinci! Iar cele 40 de dosare cu care se laudase predecesorul nu exista.

Morar a semnalat si un aspect deosebit de grav: scurgerea de informatii din interiorul PNA catre personaje aflate in cercetari sau in monitorizare, dar a preferat sa nu dea nume. Deocamdata.

Morar s-a referit la anumite dosare care pornesc bine, dar care se opresc dintr-o data, de parca persoana vizata a luat la cunostinta ca face obiectul cercetarilor. Cercul banuitilor in aceste cazuri include toti specialistii care iau parte la asemenea investigatii (de exemplu, organizarea unor flagrante), fiind vizati atat procurorii care coordoneaza, cat si politia judiciara.

Intrebat de 0 daca nu cumva in ecuatie intra si biroul tehnic al PNA (care face interceptari prin reteaua SRI si translatia convorbirilor inregistrate), Morar a preferat un no comment.

Procurorul general a sesizat, molcom, pasivitatea procurorilor si a politistilor de judiciar. Nu mi se pare normal ca in doi - trei ani, acestia sa aiba unul, doua, trei dosare penale finalizate sau cinci, opt dosare cu mica coruptie, cu un agent care a luat cateva sute de dolari pentru ridicarea unor permise. In doua - patru luni veti observa ca PNA va lucra alt gen de dosare!

Referindu-se la dosarele de mare coruptie in care sunt implicati si demnitari, dosare care au iesit din competenta de cercetare a PNA conform deciziei Curtii Constitutionale, Morar a anuntat foarte sigur pe el ca in viitorul apropiat se va promova o initiativa legislativa care sa treaca PNA sub umbrela Parchetului Inaltei Curti de Casatie, ca departament sau directie, astfel incat si anchetatorii PNA sa poata instrumenta cazuri cu demnitari.

Cea mai mare bila neagra adjudecata de Daniel Morar tine de recunoasterea discutiei purtate cu liderul PSD, Adrian Nastase, pe marginea dosarului Zambaccian, dar si de disponibilitatea afisata de a fi sunat oricand de persoane cu pozitie inalta in stat. Morar a confirmat ca dosarul Zambaccian, privind imobilul familiei Nastase - cumparat la un pret foarte mic de la ex-deputatul PSD Gabriel Bivolaru - nu a primit nici o solutie pentru ca este vorba doar de o plangere. Totusi, Morar a acceptat ca solutia este gresita din punct de vedere procedural (...) Am de luat masurile pe care le cred eu. El nu a vrut sa spuna ce sectie are aceasta cauza si nici catre cine a fost indrumat dosarul ori cine e procurorul care a inchis dosarul.

In polemica cu jurnalistii, care l-au intrebat siderati cum de a discutat cu Nastase in conditiile in care acesta era vizat intr-o cauza PNA, procurorul general a raspuns: Oricine ma poate suna, cu dumneavoastra nu vorbesc!?. Da, dar noi nu avem dosare la PNA, au replicat ziaristii, care au mai sesizat ca invitatia la acest gen de dialoguri este mana cereasca pentru oamenii politici, in conditiile in care vine de la un sef Anticoruptie.

Presa s-a aratat interesata si de cazul Puwak. Conform spuselor lui Morar, infirmarea solutiei din acest caz a avut la baza probatoriul insuficient administrat, lipsa constatarii tehnico-stiintifice, drumul banilor si daca acestia s-au dus unde trebuia conform contractului. In ce priveste dosarul baronului de Vrancea, Marian Oprisan , acesta nu are solutia infirmata, dar - conform spuselor lui Morar - a intrat in verificari.

Una dintre problemele mari ale PNA, la aceasta ora, este cea a exodului de procurori. Daniel Morar a declarat, ieri, ca nu intelege de ce o serie de procurori fac cerere sa plece din institutie, pentru ca Legea 247 a adus lucruri in favoarea lor.

Intrebat ce se va intampla daca Inalta Curte de Casatie si Justitie va retrimite dosarul Flota la PNA, Morar a declarat: Daca solutia de restituire a instantei va fi definitiva, atunci suntem obligati sa facem ceea ce ne va impune instanta.

Una peste alta, Morar nu e deloc multumit de Sectia a II-a, cea condusa pana mai ieri de Alexandru Chiciu, considerand ca dosarele de acolo nu sunt in consonanta cu obiectivele juridice ale institutiei. Nu e multumit nici de lipsa sefilor la Sectia militara. Una dintre prioritati o constituie, insa, discutia pe care o va avea cu sefii serviciilor secrete si ai celorlalte institutii care fac sesizari la PNA.

Morar a mai declarat, in legatura cu taria procurorilor PNA, o remarca trista, dar adevarata: Dac-as avea 20 de procurori inteligenti si hotarati, ar fi bine!

SRI declara barbateste: No comment

Nu comentam in nici un fel, ne-a declarat purtatorul de cuvant al SRI, Marius Bercaru, in fata acuzatiilor grave pe care le-a adus, ieri, procurorul general al PNA, Daniel Morar. Sesizarile serviciilor de informatii sunt nefundamentate si lipsite de folos. Ele redau o stare de fapt, fara indicarea unor indicii, a declarat seful PNA. Nu este prima data cand serviciile secrete, in special SRI, sunt acuzate de procurorii PNA ca furnizeaza informatii inutile, incomplete sau simple povesti fara folos. Se naste intrebarea cum colaboreaza atunci aceste institutii, platite cu bani grei de contribuabili, in lupta anticoruptie. Contribuabilii, din banii carora oamenii SRI, cu tot cu purtatori de cuvant, ridica lunar salarii, au dreptul sa stie cum stau lucrurile si daca acuzatiile lui Daniel Morar stau sau nu in picioare, dincolo de eternul no comment.

Control la sange, doar pentru ziaristi

Intalnirea de ieri cu presa a dat nastere si la unele dispute intre jurnalisti si cadrele SPP, care asigura paza institutiei. PNA a mostenit de la Epoca Amarie un costisitor si aberant sistem de securitate, identic cu cel de pe aeroporturi, cu toate ca, spre comparatie, Parchetul Inaltei Curti nu are decat simpli jandarmi la poarta. Ca si in alte randuri, zeci de ziaristi au trebuit sa stea la o coada deloc mica, pentru a fi puricati si deposedati de telefoanele mobile, laptopuri si alte aparate, pe care erau obligati sa le lase la poarta. Foarte vigilente cu presa, cadrele SPP nu ii controlau niciodata pe angajatii PNA, ori alte persoane de casa, care salutau voiosi si treceau, nestingheriti, pe langa coada ziaristilor, fara a fi nici macar legitimati.

Scopul declarat al acestor filtre severe: prevenirea scurgerilor de informatii din institutie. Ceea ce se omite, insa, este ca daca exista scurgeri de informatii, ele sunt opera angajatilor institutiei, ca doar nu vin vizitatorii sa fure acte din institutie. Interpelat de reporterii 0 asupra acestei situatii aberante, care i-a lasat pe ziaristi fara instrumentele necesare desfasurarii activitatii lor, Daniel Morar a raspuns ca a mostenit acest sistem si ca va reanaliza ordinele fostului procuror-general, precum si oportunitatea mentinerii filtrelor de paza la un nivel atat de ridicat de securitate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea