Social

#sfantul ilie suprstitii #sarbatoare mare astazi #sarbatoare mare #sfantul ilie traditii #sfantul ilie

Sarbatoare mare astazi! Este sarbatorit Sfantul Ilie, cel care aduce ploile! Cui trebuie sa ii spui „La multi ani”

Este sarbatoare mare pentru credinciosi. Astazi, 20 iulie 2022, este sarbatorit Sfantul Ilie, cel care aduce ploile. Sfantul Ilie este asociat cu ploaia deoarece, in trecut, acesta a salvat poporul de seceta, prin rugaciune.

 

Sarbatoare este marcata de o serie de traditii si superstitii, de care credinciosii tin cont in aceasta zi. Iata care sunt acestea!

Sfantul Ilie – traditii si superstitii

Una dintre cele mai populare superstitii este ca in ziua de Sfantul Ilie va fi furtuna. Se spune ca in aceasta zi tuna si fulgera, deoarece Sfantul Ilie trece cu carul cu boi prin nori, aducand ploi peste pamantul uscat.

In popor se spune ca daca ploua in aceasta zi nu trebuie sa deschizi geamul sau usa casei deoarece spiritele malefice fugarite de Sfantul Ilie iti vor intra in casa.

Daca in aceasta zi tuna si fulgera, traditia spune ca trebuie sa aprinzi tamaie si sa mergi cu aceasta prin toata casa, cu exceptia baii. In acest vel vei alunga spiritele rele din casa.

In multe zone din Moldova, in aceasta zi, gospodarii mananca grau nou fiert, indulcit cu miere, pentru a avea spor in munca lor. 

Bisericile sunt pline, in aceasta zi, cu bucate pentru pomenirea mortilor (Mosii de Sfantul Ilie), iar la casele gospodarilor se organizeaza praznice mari.

Traditia spune ca nu era voie sa se consume mere pana la 20 iulie. Tot in 20 iulie, merele, considerate fructele Sfantului Ilie, sunt duse la biserica pentru a fi sfintite, crezandu-se ca numai in acest mod ele vor deveni mere de aur pe lumea cealalta.

In trecut femeile chemau copiii straini sub un mar, pe care il scuturau ca sa dea de pomana merele cazute. Acest obicei se mai practica inca in anumite zone rurale din tara.

Ce NU trebuie sa faci de Sfantul Ilie

De Sfantul Ilie, gospodinele nu trebuie sa faca ordine in gospodarie, iar in multe zone din tara nu se aprinde nici focul in vatra pentru a pregati mancare gatita. Potrivit traditiei, acela care nu respecta sarbatoarea este pedepsit de Sfantul Ilie care trimite grindina si furtuna peste ogoarele lui. 

Nu este bine sa pornesti la drum in ziua de Sfantului Ilie, pentru ca, spune traditia, dracii fugariti de Prooroc se ascund sub pomi, la rascruce de drumuri, ies in cale trecatorilor si le poarta ghinion.

CITESTE SI: Rugaciunea catre Sfantul Ilie. Face minuni pentru cei care o rostesc astazi

Peste 140.000 de romani isi sarbatoresc onomastica de Sfantul Ilie

Ziua de Sfantul Ilie este una importanta pentru romani. Peste 140.000 de romani isi sarbatoresc astazi onomastica.

Potrivit evidentei existente la Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, 106.266 barbati si 35.790 femei care poarta numele Sfantului Ilie sau derivate ale acestuia.

Cel mai comun nume masculin este Ilie – 95.391. Acesta este urmat de derivatele lui: Eliade – 251, Elias – 3.809, Elie – 33, Elis – 794, Ilia – 347, Iliev – 3, Ilies – 85, Ilius – 15, Iliuta – 3.451, Lica – 2.087.

In fruntea numelor feminine se afla Ilinca – 22.228 de sarbatorite. Acestuia i se adauga derivatele: Eliana – 1.124, Elis – 540, Ilia – 135, Iliana – 3.618, Ilincuta/Ilincuta – 88, Iliuta – 389, Lia – 6.023 si Lica – 1.645.

Sfantul Ilie

Sfantul Ilie a trait in Regatul de Nord al lui Israel, in vremea domniei regelui Ahab. Sfantul Ilie a fost fiul preotului Sovac din Tesvi (din neamul lui Aaron) si a trait cu mai bine de 800 de ani inainte de Hristos. Vechiul Testament istoriseste despre faptele lui minunate in cartile numite Regi. Este ales de Dumnezeu sa certe aspru pe regele Ahab si pe cei care-l urmau pe calea paganeasca a adorarii lui Baal.

Sfantul Ilie a fost hranit in chip minunat de corbi pe cand era retras la paraul Cherit si de un inger pe drumul spre Muntele Horeb; datorita rugaciunii sale, Dumnezeu opreste ploaia timp de trei ani si jumatate; inmulteste faina si uleiul vaduvei din Sarepta Sidonului si il invie pe fiul ei; a chemat foc din cer prin care a ars jertfa adusa de el lui Dumnezeu; a inlaturat cultul zeului Baal; l-a vazut pe Dumnezeu in isihie, (vantul linistit); a fost ridicat in carul de foc si s-a aratat la Schimbarea la Fata a Mantuitorului de pe muntele Tabor.

Sfantul Ilie este reprezentat iconografic, cel mai adesea, fie in gura pesterii sale (hranit de corb), fie in carul de foc (in care a fost rapit la cer). Sfantul Ilie este socotit si protoparintele monahismului crestin.

Ilie, sfantul care aduce ploaia

Sfantul Ilie este cunoscut ca cel ce a adus prin rugaciunea sa seceta asupra poporului din Israel si apoi ploaia care a salvat poporul de la moarte, a ajuns sa fie cinstit si ca cel ce aduce ploi. In Liturghier, la slujba care se oficiaza la vreme de seceta, intalnim o cerere in care este redata mijlocirea Sfantului Ilie pentru ploi: "Pentru ca rugaciunile noastre sa fie bineprimite si precum pe Ilie, oarecand, asa sa ne auda si pe noi si sa ne miluiasca, cu ploaie si cu buna intocmire a vazduhului, Domnului sa ne rugam“.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea