Social

Sansa de a ajunge notar sau avocat se masoara in euro

Miile de juristi produsi anual de facultatile de profil din tara ajung sa profeseze numai daca dispun de sume cu multe zerouri in euro sau daca au relatii. 20.000 de euro pentru un post de notar, 10.000-15.000 de euro un post de avocat intr-un barou, dar conteaza si pilele puternice. Acestea sint principalele conditii impuse absolventilor de drept pentru a a avea acces intr-un sistem de la care romanii asteapta lege si dreptate. Odata ajunsi in rindul avocatilor sau al notarilor, absolventii isi recupereaza sumele, fie din taxele notariale uriase, fie din onorariile de avocat sau de executor judecatoresc. Absolventii recunosc ca le e mai usor sa se adapteze sistemului corupt decit sa incerce sa-l schimbe.

Numai in Bucuresti, 1.500 de tineri ies anual de pe bancile facultatilor de drept. Au la dispozitie 74 de locuri de notari, 180 de locuri de magistrati, avocatura sau somajul. Primele trei variante sint accesibile doar cu bani grei sau relatii pe masura.

Ca sa ajunga notar public , un absolvent de drept face un stagiu de doi ani pe linga un notar titular. Angajarea se face in urma unei convorbiri pe teme juridice, in fata Colegiului Directoral al Camerei si in prezenta notarului public in biroul caruia va fi angajat. Pentru a capata statutul de notar public, trebuie sa dea concurs pe locurile existente. Anul acesta sint 74 de locuri pentru examenul din octombrie.

20.000 de euro - spaga ca sa devii notar

Desi nici o lege nu prevede acest lucru, a face stagiul pe linga un notar inseamna sa dispui de o suma consistenta. Notarii nu o recunosc, in schimb studentii da. Alex Chirita, liderul studentilor din anul II de la Facultatea de Drept din Bucuresti, spune ca e vorba de cel putin 20.000 de euro. In Romania primesc anual licenta de functionare peste 150 de birouri de notar, dintre care 70% sint pentru tineri care au terminat stagiatura, sustine seful de cabinet al presedintelui Uniunii Notarilor Publici, Cristea Geanina.

O alta varianta pentru absolventii de drept e meseria de executor judecatoresc . Comisiile triaza anual peste o suta de inscrisi care candideaza pentru a fi stagiari sau executori. Un stagiar devine executor dupa doi ani si dupa sustinerea unui examen de capacitate. Are un salariu stabilit de executorul indrumator prin contract de munca. Comparativ cu alte tari europene, raportat la volumul de munca, in Romania sint prea multe posturi, considera Mihai Ducu, presedintele Uniunii Executorilor Judecatoresti. In noiembrie, pe scena justitiei vor fi invitati sa joace peste 130 de actori unici ai executarii silite.

Investitia se amortizeaza rapid

Si cei care aleg avocatura au nevoie de bani si rabdare. Examenul de primire in profesie se desfasoara anul acesta incepind cu 23 noiembrie. Taxa de participare nu a fost inca stabilita, dar anul trecut a fost de sapte milioane. Urmeaza o perioada de stagiu de doi ani. Avocatul Tanase Lucian recunoaste ca stagiarii trebuie sa achite un onorariu, refuzind sa se pronunte asupra sumei. Liderul studentilor afirma ca e vorba de cel putin 10.000-15.000 de euro. Stagiul e urmat de examenul de definitivat, organizat de fiecare barou in parte. Chirita recunoaste ca o data intrat intr-o firma de avocatura sau intr-un birou notarial, investitia este rapid amortizata, mai ales ca multe astfel de firme lucreaza in asa-numitul sistem plantatie: cei mai buni dintre tinerii care fac practica in astfel de firme ramin sa lucreze in continuare in cadrul companiei.

Lungul drum catre magistratura

Drumul cel mai lung il au de parcurs cei care doresc o cariera de procuror sau judecator, accesul lor in sistem fiind conditionat de pregatirea in cadrul Institutului National al Magistraturii. La 3 septembrie a inceput concursul de admitere pentru cele 180 de locuri existente, care se va incheia la 17 septembrie cu un interviu. Taxa de participare este de 3,5 milioane. Dupa doi ani de pregatire, absolventii vor sustine un examen final, in urma caruia vor fi numiti in functiile pentru care au optat.

Pentru a fi admisi in magistratura se mai sustine un examen cu un grad foarte mare de dificultate. Anul acesta, doar 74 de candidati din toata tara au promovat examenul din 25 iunie.

Juristii formeaza o casta inchisa in care e greu sa patrunzi. Trebuie sa fii competitiv, sa ai relatii si bani, defineste liderul studentilor sistemul, care recunoaste ca cei mai multi dintre absolventi prefera sa se adapteze ei sistemului, decit sa incerce sa-l schimbe.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea