Social

Rusia isi schimba politica in privinta Kosovo?

Dmitri Medvedev isi ia in serios rolul de viitor sigur presedinte al Rusiei. El a inceput deja vizitele si munca pe plan extern cu o vizita-fulger in Belgrad si Budapesta. Desi obiectivul declarat al vizitei lui Medvedev a fost proiectul energetic South Stream , Kosovo a ramas subiectul fierbinte. In acelasi timp ministrul roman de externe a plecat intr-un turneu balcanic, care a inceput ieri se va termina cu Bulgaria. Medvedev a ajuns ieri la Belgrad, acolo unde a vorbit despre „unitatea Serbiei“, dar nu si despre suveranitate si integritate teritoriala. Toata lumea a fost atenta la fiecare detaliu al discursului omului despre care se spune ca ii va urma lui Putin la Kremlin, incercand sa gaseasca indicii privind politica externa pe care o va aplica dupa ce va castiga alegerile. Astfel au observat ca discursul lui referitor la independenta kosovara este usor nuantat comparativ cu cel al lui Vladimir Putin. Desi pare evident faptul ca Rusia nu va recunoaste noul stat balcanic, se poate observa o linistire a atitudinii legate de acest subiect. O calmare a tonului a parut a exista si in discursul reprezentantul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin , care si-a retractat practic amenintarile cu folosirea fortei armate, lansate vinerea trecuta. Toate aceste schimbari din declaratiile oficialilor rusi indica faptul ca s-a ajuns la o intelegere in spatele usilor inchise intre SUA si Uniunea Europeana, pe de o parte, si Rusia, de cealalta parte. Un alt indiciu in acest sens poate fi si declaratia secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer , care a afirmat ieri ca organizatia nord-atlantica intentioneaza sa utilizeze Parteneriatul pentru pace cu Serbia si ca relatiile dintre NATO si Balcani se vor afla in centrul discutiilor din cadrul summitului Aliantei Nord-Atlantice de la inceputul lui aprilie de la Bucuresti. Cu ocazia vizitei vicepremierului rus la Belgrad Rusia si Serbia au semnat un acord de infiintare a companiei mixte care va construi partea sarba a conductei South Stream.In acest fel tara noastra iese de pe lista potentialelor tari de tranzit pentru gazoductul ruso-italian, partea rusa preferand Serbia. Bulgaria a semnat deja pentru acest proiect, cu ocazia vizitei presedintelui Putin la Sofia iar Ungaria este pe punctul de a intra si ea in proiect, facand tot mai dificila realizarea gazoductului Nabucco. Alegerile prezidentiale din Rusia sunt programate pentru duminica, dar Medvedev nu are practic contracandidati , lucru care a fost intarit si de declaratiile lui Putin care ar putea deveni dupa alegeri prim ministru al Rusiei.

Romania sprijina largirea NATO si nu recunoaste Kosovo

Ministrul roman de externe, Adrian Cioroianu, s-a aflat astazi in Croatia, Macedonia si Muntenegru, pentru ca in urmatoarele doua zile sa participe la Sofia, la reuniunea ministrilor de externe ai Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud Est. In capitalele tarilor vizitate astazi oficialul roman a declarat ca va sprijini aderarea celor trei state la organizatia nord-atlantica, cu ocazia Summit-ului care va avea loc in luna aprilie la Bucuresti. La reuniunea Pactului de Stabilitate sunt asteptati sa participe si reprezentantii Serbiei si Kosovo pentru prima oara de la proclamarea independentei fostei provincii sarbe. In plus Cioroianu a declarat astazi ca Bucurestiul doreste sa fie o punte intre Belgrad si tandemul UE-NATO, pentru a reinnoda legaturile grav afectate dupa proclamarea independentei Kosovo. El a spus ca tara noastra ar putea transmite partii sarbe ingrijorarile si asteptarile organizatiilor occidentale de la aceasta tara si ar putea incerca medierea tensiunii intre Serbia si Occident. De asemenea, in legatura cu problema Kosovo, Cioroianu a subliniat ca "Bucurestiul nu se opune unei decizii de independenta, ci unei independente proclamate unilateral". Kosovo si-a proclamat independenta pe 17 februarie a.c., starnind un val de reactii internationale, pro si contra. 16 state au recunoscut pana acum noul stat, printre care Marea Britanie, Germania, SUA, Italia, in timp ce Romania, Rusia si Spania s-au pronuntat impotriva acestei decizii. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea