Social

#bejing #aur #maraton

Run, Tina, run! Constantina Tomescu, aur la maraton

Surpriza de nedescris in cursul diminetii de duminica. Delegatia Romaniei are o noua fata de aur! Constantina Tomescu a cucerit titlul olimpic la proba de maraton , dupa o cursa de-a dreptul senzationala, in urma careia suntem mandri ca-i suntem compatrioti.

Spre deosebire de strategia ei din ultimele sezoane, atleta noastra nu a inceput in forta, alergand la asteptare. Astfel, dupa primii cinci kilometri, era doar a 40-a, cu 18:26 minute. Dupa inca cinci kilometri, a reusit sa urce pe pozitia a treia, pentru ca la borna de 15 km sa fie a cincea, cu 53:52 minute.

Avea insa sa urmeze o desprindere senzationala! Constantina a iesit din pluton si dusa a fost, trecand prima la 20 de kilometri, pozitie pe care nu avea sa o cedeze pana la finalul cursei. La jumatatea traseului, sperantele noastre erau cu atat mai mari cu cat pe locul trei se afla o alta romanca, Lidia Simon.

Din pacate, Lidia a terminat cursa a opta, cu 2:27:51. Din fericire insa, Constantina Tomescu a luat aurul, trecand linia de finis cu 2:26:44. La 22 de secunde de ea, a sosit kenyanca Catherine Ndereba, in timp ce medalia de bronz i-a revenit chinezoaicei Chunxiu Zhou. Cea de-a treia reprezentanta a noastra, Luminita Talpos, a terminat pe locul 18, cu 2:31:41.

Nascuta la data de 23 ianuarie 1970 in localitatea gorjeana Turburea, Constantina Tomescu - Dita, dupa casatorie - este la prima medalie olimpica. Pana la cei 38 de ani pe care ii are, reusise sa castige celebrul Maraton din Chicago, in 2004, medalia de aur la Campionatul Mondial de Semi-Maraton din Edmonton, 2005, si bronzul la Campionatul Mondial de Atletism, la maraton, in acelasi an. Fara doar si poate, aurul olimpic castigat duminica la Beijing reprezinta cea mai mare performanta din cariera ei.

„A fost o mare performanta. Sunt foarte fericita ca am castigat o medalie, mai ales pe cea de aur. Dupa Campionatul Mondial din Canada, din 2005, toti spuneau ca nu voi reusi sa realizez acest lucru, dar astazi am dovedit ca pot. Medalie de aur pentru mine - este extraordinar”, a declarat dupa cursa cea care a reusit sa aduca tarii noastre prima medalie olimpica de aur din istorie in proba de maraton.

Rezultate maraton:

1. Constantina Tomescu (ROM) 2:26:44
2. Catherine Ndereba (KEN) - 0:22 sec
3. Chunxiu Zhou (CHI) - 0:23 sec
4. Xiaolin Zhu (CHI) - 0:32 sec
5. Martha Komu (KEN) - 0:39 sec
6. Mara Yamauchi (MBR) - 0:45 sec
7. Irina Timofeeva (RUS) - 0:47 sec
8. Lidia Simon (ROM) - 1:07 min
9. Souad Ait Salem (ALG) - 1:45 min
10. Salina Kosgei (KEN) - 2:44 min
............
18. Luminita Talpos (ROM) - 4:57 min.

 

Sursa foto : Rompres

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea