Social

#rosie #cancer #nitriti #nitrati #import

Rosiile frumoase, periculoase pentru sanatate

Rosiile tratate cu hormoni de crestere si cu substante chimice sunt cele mai vandute pe piata autohtona. Urmele de pesticide, nistriti si nitrati din aceste legume, a caror calitate nu este verificata de nimeni, pot fi periculoase pentru sanatate.

Multe din rosiile de pe piata romaneasca arata perfect, dar nu au nici un gust. Ele rezista "proaspete" saptamani intregi, deoarece au fost tratate cu hormoni de crestere si cu chimicale impotriva daunatorilor.

"Sunt ameliorate cu o gena numita "long shelf life", ceea ce face ca fructul sa capete un continut celulozic mai mare. De aceea sunt si atat de tari", a spus Lucian Stoian, cercetator la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Bacau, pentru Adevarul.

Stoian recomanda cumpararea rosiilor mai mici, riscul de a da peste rosii de calitate proasta fiind mai mare cu cele voluminoase. El a explicat si ca nu exista dovezi care sa certifice siguranta rosiilor modificate genetic, care au fost introduse prematur in consum.

Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus abia la saptamanii trecute, organizarea unor controale oficiale asupra calitatii legumelor si fructelor.

"In ultima perioada, am primit o serie de semnale si de sesizari cu privire la calitatea indoielnica a unor legume sau a unor fructe ce ajung pe piata romaneasca. De aceea, am decis sa extindem verificarile si pentru legumele si fructele care intra in tara noastra in urma schimburilor intracomunitare", a declarat presedintele ANSVSA, Marian Zlotea, citat de cotidian.

Fata de rosiile bio, cultivate numai cu ingrasaminte organice si fara pesticide, cele cultivate conventional prezinta un risc mai ales la adresa sanatatii copiilor. Ele au un continut mai mic de minerale si Vitamina C, dar pot contine urme de nitrati, care au fost legati de studii de cancerul de stomac. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea