Social

# iodura de potasiu #farmacii #romani #pastile

Romanii au luat cu asalt farmaciile pentru a cumpara iodura de potasiu. Se tem de amenintarea cu armele nucleare

Romanii au luat cu asalt farmaciile, dupa amenintarile nucleare din ultimele zile. Ce se intampla, de fapt, si la ce sa fii atent.

Romanii sunt tot mai speriati de un posibil atac nuclear dupa amenintarea facuta de Putin, dar si dupa atacul de la Cernobil. Ami mult, Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a agitat si mai mult spiritele dupa ce miercuri a declarat ca daca va exista un al Treilea Razboi Mondial acesta va implica arme nucleare si va fi distructiv, spunand ca "suprematia Occidentului a luat sfarsit".

Farmaciile, luate cu asalt de romani

Dupa ce in Europa Centrala oamenii au inceput sa cumpere pastile cu iod, romanii au inceput sa ia cu asalt farmaciile.  

"E nebunie! Noi nu avem in farmacie, dar abia de astazi au inceput sa vina sa ne ceara. Vreo 15 oameni m-au intrebat de la 8 dimineata. Daca le spunem ca nu avem au impresia ca avem si ca nu vrem noi sa le dam. Spun ca vrem sa-i omoram", a declarat o farmacista din Romania pentru dcnews.ro.

Si in tarile vecine situatia este similara. In Bulgaria farmaciile au vandut intr-o zi o cantitate similara cu cea vanduta intr-un an. 

"In ultimele sase zile, farmaciile bulgare au vandut la fel de mult iod cat vand deobicei intr-un an intreg. Unele farmacii au ramas deja fara stocuri. Am comandat cantitati noi, dar mi-e teama ca nu ne vor ajunge prea mult timp", spune Nikolai Kostov, seful Uniunii Farmaciilor din Bulgaria, pentu sursa citata.

ATENTIE! Nu va administrati pastile cu iod daca nu este cazul

Este important de stiut ca iodura de potasiu nu impiedica iodul radioactiv sa intre in organism. In plus aceasta protejeaza doar glanda tiroida, nu si alte parti ale corpului.

“In conditiile in care tiroida tinde sa acumuleze iod radioactiv, persoanele aflate in pericol pot lua iodura de potasiu, ce contine iod stabil si apara glanda tiroida. Administrarea de iod previne absorbtia de catre glanda tiroida a iodului radioactiv, mareste rata de eliminare a lui si reduce riscul de cancer tiroidian. Eficacitatea tabletelor este maxima daca administrarea acestora se face operativ, pe cat posibil inaintea aparitiei emisiei radioactive sau, cel tarziu, in primele 6 ore ale expunerii la emisia radioactiva", ne-a spus medicul Tudor Ciuhodaru, in exclusivitate pentru DC Medical.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea