Social

#camera deputatilor #universitati #doctorate #masterate #lege

Romania, fabrica de diplome

Camera Deputatilor a hotarat ca orice unitate de invatamant particulara poate organiza doctorate si masterate. Desi presedintele Basescu intorsese legea in Parlament, deputatii, multi dintre ei profesori la universitati private, au ales sa o voteze neschimbata.

Infiintarea de doctorate si masterate va fi posibila pentru orice universitate acreditata. Orice facultate va putea organiza cursuri postuniversitare fara un control de competenta al programelor de studii.

Legea care respingea Ordonanta de Urgenta 89/2008 (prin care Guvernul stabilise criterii ferme de cernere a facultatilor care pot organiza doctorate si masterate) a fost trimisa anul trecut in Parlament de catre presedinte.

Ordonanta prevedea ca "doar universitatile acreditate si evaluate cu "grad de incredere ridicat" de catre Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) sa poata decide infiintarea, continutul si oportunitatea programelor de masterat". Deputatii au respins-o si legea ramane valabila.

"Personal mi se pare usor exagerata partea cu doctoratele. Masteratele poti foarte bine sa le faci daca esti acreditat institutional, dar doctoratele nu", a spus Ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu, pentru Cotidianul.

Mircea Miclea , fostul ministru al Educatiei si presedintele Comisiei prezidentiale de educatie, a criticat aceasta lege inca de anul trecut. "Deputatii isi apara interesele, pentru ca sunt multi profesori care predau la universitatile particulare. Dar ei nu vor sa aplice dorinta majoritatii care vrea diplome credibile de masterat si doctorat", spune Mircea Miclea. El avertizeaza despre "un risc fata de tarile Uniunii Europene, si anume ca acestea sa ne blocheze diplomele daca vor constata ca ele se dau pe programe neacreditate ale unor universitati acreditate".

In Camera Deputatilor, o treime dintre alesii uninominal au legaturi cu institutii de invatamant superior .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea