Social

#romania #venit #mancare

Romania, cea mai expusa tara europeana la cresterea preturilor alimentelor

Romania ar fi tara europeana cea mai afectata de cresterea preturilor alimentelor.

Analistii financiar japonezi de la Nomura sustin ca romanii vor avea foarte mult de suferit daca preturile alimentelor ar creste in perioada urmatoare.

Romania a ajuns in aceasta situatia datorita importurilor substantiale de mancare, a veniturilor reduse si a ponderii foarte mari a cheltuielilor alimentare in totalul consumului (aproape 50%).

Tara noastra se afla pe locul 12 in lume in ceea ce priveste riscurile generate de cresterea preturilor la produse de baza.

"Pentru majoritatea tarilor dezvoltate, ponderea consumului de alimente in totalul cheltuielilor unei gospodarii nu depaseste 10-20%, in China ajunge la aproximativ o treime, iar in tarile cu venituri foarte mici, cum ar fi Nigeria, Vietnam, Bangladesh sau Romania, este in jur de 50%", au explicat specialistii Nomura, citati de Romania Libera.

Cresterea de lunga durata a preturilor ar afecta puternic persoanele cu venituri mici . In cazul cresterii salariilor, Romania va cadea victima unei spirale preturi-inflatie.

Un raport al Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii arata ca aproape doua treimi din familiile din Romania (65%) directioneaza intregul venit lunar catre produse de baza.

31% dintre familii nu reusesc nici sa acopere strictul necesar cu salariile lunare. Doar 19% dintre romani reusesc sa mai cumpere si altceva decat produse de baza.   

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea