Social

Refuzat de PNL, Geoana santajeaza cu motiuni

Liberalii si social-democratii au avut, joi seara, o noua runda de negocieri pentru colaborarea la alegerile din acest an. Liderii PSD au cerut celor de la PNL semnarea ime­ diata a unui protocol de alianta preelectorala, insa oamenii lui Tariceanu au refuzat categoric.

Geoana ar fi avertizat ca, in acest caz, partidul sau va face o opozitie dura actualului guvern. Surse din conducerea PSD au negat existenta vreunui protocol scris , dar au admis ca la intalnire s-a discutat despre colaborarea dintre cele doua partide.

Echipa PSD (formata din Mircea Geoana, Adrian Nastase, Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea, Titus Corlatean, Constantin Nita ) s-a prezentat la discutiile de la Vila Lac 1 cu un protocol scris de colaborare. Ei le-ar fi cerut liberalilor, reprezentati prin premierul Tariceanu, secretarul general Dan Motreanu si ministrul de interne, Cristian David, sa semneze pe loc documentul.

Liderii PNL ar fi refuzat categoric aceasta varianta, motivand ca o alianta asumata cu PSD i-ar dezavantaja la alegeri. Pesedistii i-ar fi avertizat pe liberali ca pun prea multe conditii pentru un partid fara sustinere parlamentara si ca vor intensifica actiunile de opozitie, prin depunerea unei motiuni simple saptamanal si respingerea tuturor legilor guvernului. Surse din PSD au spus ca nu le-au inaintat liberalilor un protocol.

PNL vrea doua tururi pentru CJ


Surse din ambele partide au declarat ca liderii PNL au evocat posibilitatea ca Executivul sa emita o ordonanta de urgenta pentru introducerea a doua tururi de scrutin pentru alegerea presedintilor de consilii judetene . „Si asa o sa luati toate CJ-urile, iar noi doar doua-trei. Vreti sa va ajutam sa luati si majoritatea primariilor?", ar fi spus unul dintre membrii delegatiei PNL. Tariceanu a aratat, conform surselor mentionate, ca, in plan local, filialele partidului sau au libertatea de a incheia intelegeri cu orice formatiune.

Liderii PNL ar fi lasat deschisa posibilitatea sustinerii lui Marian Vanghelie in turul al doilea la alegerile pentru Primaria Capitalei, fara sa faca o promisiune ferma in acest sens. Intalnirea de joi s-a incheiat fara vreun rezultat, urmand ca saptamana viitoare, dupa Delegatia Permanenta a PNL, sa mai fie organizata o noua discutie cu social-democratii.

"Nastase a dat un pic inapoi"


Surse din PSD au sustinut ca la intalnirea de joi Adrian Nastase, un puternic sustinator al colaborarii cu PNL, "a dat un pic inapoi". Mai precis, fostul premier ar fi renuntat la ideea unei colaborari punctuale, preelectorala, cu liberalii. Sursele mentionate au spus ca, in urma discutiilor de joi, printre liderii PSD prinde contur ideea unei opozitii puternice fata de guvernul liberal pana la alegerile parlamentare, urmand ca apoi PSD si PNL sa discute despre o eventuala colaborare in functie de procentele obtinute de fiecare.

Motivatia strategiei PSD este ca dupa alegeri este mai dificil de conturat o colaborare cu PD-L din cauza lui Traian Basescu. "Mergem pe o chestiune barbateasca, ne batem parte in parte. Am decis ca fiecare sa mearga pe drumul lui", a spus un lider PSD.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea