Social

#salariu #executare silita #datorie

Rau-platnicii pot ramane fara jumatate din venit

Bancile isi pot recupera datoriile chiar de la firma unde este angajat rau-platnicul in cazul in care acesta nu-si plateste ratele. Institutiile financiare pot cere pana la 50% din salariul datornicului.

Datornicii care nu se afla in imposibilitate de plata pot ramane fara jumatate din salariu in cazul in care nu-si platesc ratele pentru un credit negarantat cu un bun mobil sau imobil.

Bancile apeleaza din ce in ce mai des la poprirea salariului debitorului pentru a-si recupera datoriile de la datornicii care spera ca pot sa nu-si plateasca ratele fara consecinte. Intr-o prima faza, instanta de executare trimite angajatorului o adresa pentru a-l informa despre situatie.

"De la momentul primirii acestei adrese, angajatorul are obligatia de a plati un procent din salariul debitorului (procent ce nu poate depasi 50% din salariul net, conform articolului 164 alineat 4 din Codul Muncii ) direct bancii creditoare", a explicat pentru Evenimentul Zilei Alexandru Rusu, avocat partener al casei de avocatura bpv Grigorescu.

Multi rau platnici cred ca pot amana plata datoriilor catre banca pana la sfarsitul procesului. Bancile pot insa actiona mult mai repede deoarece contractele de credit constituie titluri executorii.

In cazul creditelor pentru nevoi personale, banca se poate indrepta asupra altor valori ale debitorilor, in cazul in care acesta nu plateste ratele, iar mecanismul de executare poate fi rapid.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea