Social

Presedintele e cautat la stramosi

Citeva nume sonore de romani vor fi incluse in cele 100.000 de persoane testate ADN in cadrul proiectului Genographic de cunoastere a originii umane si a evolutiei migratiilor. Printre acestia, si presedintele tarii.

Proiectul stiintific initiat de geneticianul si paleontologul american Spencer Wells si lansat de National Geographic, IBM si Waitt Family Foundation isi propune realizarea unor cercetari prin care sa se afle evolutia genetica a omului de la aparitia sa pe Terra. In momentul asta vedem padurea, dar daca realizam proiectul, putem vedea copacii, spune Spencer Wells.

In organismul uman exista aproximativ trei miliarde de nucleotide care pot suferi mutatii sau nu. Acele secvente care reusesc sa ramina nemodificate in timp poarta numele de markeri. Cu ajutorul lor se poate analiza originea unei persoane si evolutia stramosilor sai. Paleontologii detin deja informatii despre omul modern, sapiens sapiens, cum ca a aparut prin Africa de Est, in urma cu 60.000 de ani.

Cristi Lascu, redactorul-sef al revistei national geographic din Romania, a precizat pentru Cotidianul citeva detalii privind rostul acestui proiect: Ce se stia pina acum despre originea si evolutia omului se baza pe date paleontologice. Asta reprezenta doar «o picatura de cunoastere intr-un ocean de ignoranta».

Cum ma identific?

In Romania, chiar daca ideea acestui proiect s-a bucurat pina acum de mai putina atentie publica, exista deja personalitati care manifesta interes pentru a-si face testul; printre ei, academicieni, jurnalisti si chiar presedintele tarii. Rezultatele partiale vor fi publicate abia in luna martie, in revista National Geographic.

Proiectul se realizeaza prin prelevarea de probe ADN din saliva, de la cel putin 100.000 de persoane, de pe toate continentele. Un lucru fericit din punct de vedere stiintific, dar si comercial este faptul ca pentru cei interesati sa-si afle originile, pretul testului este de 100 de dolari, daca persoana este din SUA, si 65 de dolari prin redactia National Geographic.

Procedura la noi

Testul se face destul de usor. Se preleveaza mucoasa, se pune in cele doua fiole continute de test care sint apoi trimise prin posta. Pe toate obiectele continute de test exista un cod numeric care reprezinta identitatea persoanei. Prin asta se doreste evitarea unor interpretari rasiale sau de alta natura. Pentru aflarea rezultatelor, cei interesati pot intra pe site-ul genographic.com si pot introduce codul respectiv pentru a afla informatii despre analiza. Raspunsul este confidential si ramine la latitudinea persoanei in cauza daca se vrea sau nu sa fie facut public.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu: Branding - Cum sa eviti vecinii nepotriviti

Experti It

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu, multimedia designer si specialist de marketing online

Experti It

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: 8 functii ignorate ale smartphone-ului care iti imbunatatesc considerabil viata

Experti It

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Tendinte ale tehnologiei in 2014

Experti It

Top

Cauta-ti perechea