Social

Operatiunea "Gramofonul": al patrulea internaut din Bucuresti cercetat de politisti

Operatiunea Gramofonul continua in Capitala, unde a mai facut a patra victima. Dupa doua luni de monitorizare, politistii au descins in locuinta bucuresteanului Catalin Mitrofan, unde au descoperit un adevarat laborator clandestin de inscriptionare DVD-uri sau CD-uri.

In spatele usii metalice de la sufragerie, oamenii legii au gasit doua unitati de calculator pe care erau montate sase unitati de inscriptionare a CD-urilor sau DVD-urilor si aproape 5.000 astfel de bucati cu filme copiate de pe internet. Tanarul care daduse anunt pe site -ul www.users.pcnet.ro/redal ca vinde DVD-uri este acum urmarit penal.

Politistii bucuresteni il aveau in vizor pe Catalin Mitrofan, in varsta de 29 de ani, de mai bine de doua luni, timp in care au strans probe impotriva acestuia. Tanarul daduse un anunt pe site-ul www.users.pcnet.ro/redal ca vinde DVD-uri la pretul de 35.000 lei vechi bucata.

Insa lista de titluri nu avea certificatul de autorizare ORDA afisat pe site, asa cum este expus pe site-urile de specialitate, ceea ce i-a determinat pe anchetatori sa actioneze. Astfel, dupa doua luni de urmarire, politistii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor al Politiei Sector 1 au descins in strada Bodesti nr.2, acolo unde Mitrofan avea laboratorul.

Laboratorul avea usa metalica

In urma cu 15 zile, usa aparamentului situat la etajul 9 le-a fost deschisa politistilor chiar de Catalin Mitrofan. In baza mandatului de perchezitie emis de judecatori, oamenii legii au patruns in locuinta si nu au fost deloc mirati cand au gasit in sufrageria imobilului laboratorul de inscriptionare DVD-uri.

Doua unitati de calculator pe care erau montate sase unitati de inscriptionare a CD-urilor sau DVD-urilor se aflau in spatele usii metalice de la camera respectiva. De asemenea, politistii au mai gasit si 4.529 de CD-uri si DVD-uri care contineau, in proportie de 95%, filme conform ofertei publicate pe site, iar restul de 5% programe soft cu jocuri electronice, 150 de CD-uri sau DVD-uri blank care urmau a fi inregistrate, precum si formulare de mandat postal necompletate.

Intreg arsenalul a fost ridicat si dus la Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor. In urma expertizelor efectuate de specialistii ORDA politistii au inceput urmarirea penala impotriva lui Catalin Mitrofan, intrucat DVD-urile erau contrafacute si incalcau prevederile Legii 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, modificata prin OUG 123/2005. Mai exact, Mitrofan copia de pe internet filmele, le multiplica si le vindea amatorilor.

Prin posta, cu plata ramburs

Anchetatorii au mai aflat ca cererile de cumparare se primeau la o adresa de posta electronica sau la un numar de telefon. Doritorii puteau trimite comenzile de filme la filmero2003@yahoo.com, acestea fiind onorate tot de Mitrofan prin mandat postal cu plata ramburs printr-un oficiu postal sau direct prin contacte persoanele pentru Bucuresti.

Potrivit anchetatorilor, acesta putea obtine, prin comercializarea bunurilor identificate in locuinta lui aproape 160 de milioane de lei vechi, insa valoarea totala a prejudiciului cauzat reprezentantilor legali ai drepturilor de autor incalcate urmeaza sa fie stabilita.

Cu toate ca tanarul nu are nici o alta ocupatie, el le-a decarat anchetatorilor ca acesta afacere a deschis-o abia la sfarsitul anului trecut. Catalin Mitrofan este cercetat in stare de libertate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea