Social

O prezenta surprinzator de buna!

Am auzit voci care se plang de slaba prezenta la vot pe 1 iunie, unele dintre acestea sustinand ca avem de-a face cu simptome de democratie imbatranita!
 
Nu sunt deloc de acord cu aceste Casandre. Mai intai, pentru ca, daca exista o dezamagire a electoratului - si exista! -, aceasta este legata exclusiv de calitatea clasei politice in ansamblul sau si deloc de vreo „traire“ ce tine de imbatranirea „fragedei“ noastre democratii. In al doilea rand, pentru ca cifrele nu confirma aceste diagnostice.

Comparativ cu ultimele alegeri, cele care au cuplat referendumul si europarlamentarele, scorul pe tara este cu 20 de procente superior, cifra pentru Bucuresti fiind ea insasi mai mare. Chiar si comparand cu alegerile locale din 2004, constatam o scadere foarte mica, de cateva procente.

Iar evaluarile costurilor de campanie pentru primul tur arata ca acestea au fost de circa patru ori mai mici acum decat atunci!

Daca ne gandim si la un fapt sesizat de presedintele Traian Basescu in emisiunea de marti de la Realitatea TV - ca anul acesta avem cu doua milioane de votanti mai putin, din pricina exodului masiv de adulti cu drept de vot de dupa integrare -, cred ca, mai degraba, avem mo-tive sa fim bucurosi de prezenta inregistrata la scrutinul de duminica trecuta.

Marturisesc ca aceasta prezenta m-a luat si pe mine prin surprindere, insa invers! Raportandu-ma la cifrele din noiembrie trecut, ma gandeam ca puteam fi bucurosi cu o prezenta de peste 30% si de-a dreptul fericiti cu una in jur de 40%! Ce m-a indus in eroare? In primul rand, nu m-am gandit la faptul ca, de obicei, la alegerile locale oamenii au o motivatie directa, legata de probleme concrete ale comunitatii, ceea ce face ca si campaniile sa fie concepute mai pe intelesul lor, mai apropiate de interesele lor palpabile. Cu putine exceptii, si candidatii, nefiind teleportati de la centru, le sunt mai bine cunoscuti. Pe deasupra, votul pentru primari a fost intotdeauna uninominal, formula care a devenit mai populara decat votul pe lista. Faptul ca in acest an si presedintii de CJ au fost votati direct a contribuit, de asemenea, la obtinerea unei prezente decente la vot.

Pot presupune chiar ca, contrar la ceea ce se intampla indeobste, prezenta la vot in Bucuresti si in alte cateva mari orase, printre care Iasiul, va fi superioara in turul doi comparativ cu primul tur. De ce? Pentru ca a crescut si miza politica a acestor alegeri, in principiu, „administrative“. I-am vazut deja pe dnii Basescu si Iliescu aprinzandu-se!
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea