Social

#femeie #locuinte sociale #primaria sectorului 3

O femeie isi poarta viata intr-o sacosa

Georgeta Toma are 54 de ani si o sacosa in care isi plimba toata averea printr-un Bucuresti mizerabil, printre oameni plictisiti si grabiti. Pentru Georgeta Toma, bunurile personale se numara simplu: doua prosoape, o pijama , o fusta si cinci bluze, scrie Evenimentul Zilei.

Femeia nu mai are casa si nici nu primeste alta pentru ca nu e casatorita, handicapata si n-are copii. In 1971, Georgeta Toma era o adolescenta saraca intr-o familie cu sase copii dintr-un sat romanesc. Soarta a adus-o in "marele oras", ca muncitoare la fabrica de paine Titan. Apoi,s-a transferat la "Arta Modei', apoi a naufragiat, inevitabil, la APACA, portul marilor sperante moarte. Aici s-a inscris pe listele de locuinte. Pe listele de la APACA, locuinte se dadeau numai familiilor cu copii. In 1985 s-a mutat cu chirie intr-o casa de pe Baba Novac.

Avea doua camere ca vai de ele, fara tabla pe acoperis. Proprietara i-a promis ca poate cumpara cele doua camere, cand va strange bani destui. Dupa cinci ani, la expirarea contractului, lumea era alta. Fiica proprietaresei, o adventista stabilita la New York, a vrut sa-i dea afara pe toti chiriasii. In proces a aparat-o Paula Iacob. L-a pierdut. In ’93, tribunalul a dat sentinta definitiva de evacuare. A platit si daune: o suma de bani pentru care s-a imprumutat la toate neamurile In ’92, dupa ce APACA s-a divizat in societati private, listele pentru locuinte au fost desfiintate si trimise la primarii. De atunci a facut memoriu la primaria sectorului 6, de care tinea APACA, insa dosarul ei s-a plimbat intre birourile functionarilor marunti.

A ajuns inapoi la Primaria Capitalei. Pe atunci platea 500 de lei ca sa stea cu chirie intr-o camaruta. Astazi nici vorba de bani pentru chirie. Are pensie de 400 de lei, dar nu si-a pierdut simtul umorului: "Platesti 200 de euro chirie si mai mananci cucu". Are 16 ani de cand bate drumul spre primarii. Mereu a asteptat sa-i vina randul, si mereu a auzit acelasi lucru:

"Data viitoare, data viitoare...". Firesc, a clacat nervos. A ajuns la spitalul 9. Dupa ce a fost internata sase luni intr-un spital de boli nervoase, fara casa, fara sot sau copii, Georgetei Toma nu ii mai ramanea nimic. In prezent, Georgeta Toma locuieste la o doamna, intr-o casa paraginita din Bariera Vergului. Pentru o camaruta inghesuita da jumatate de pensie. Parte a intelegerii: trebuie sa varuiasca. Uneori, mai merge la Mihailesti sa aiba grija de mama bolnava. Din casa parinteasca ii vor reveni mostenire cativa metri patrati.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea