Social

Nicolaescu: Medicii care au plecat sa lucreze in Anglia nu o duc asa bine

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat astazi, la Targu Mures, ca plecarea masiva a medicilor din tara este doar o inchipuire a presei si ca medicii plecati in Marea Britanie, unde unii castiga si 3.000 de lire sterline lunar, nu o duc asa de bine din cauza chiriilor mari.

"Am fost in Anglia acum trei saptamani si m-am intalnit cu medici plecati din Romania, unii de 20 de ani, altii de cativa ani. Majoritatea nu o duc atat de bine cum prezinta presa romaneasca. O duceau in conditii firesti, normale, castiga 3.000 de lire sterline pe luna, dar chiria ii costa 1.800 de lire sterline. Comparativ, pe nivelul de trai, lucrurile sunt aproape la fel. Da, sigur, e mirajul strainatatii si al banilor multi", a declarat Nicolaescu.

Ministrul a precizat ca numarul de aproximativ 2000 de medici, care au plecat din tara in ultimul an si jumatate nu este de natura sa ingrijoreze autoritatile. In plus, sustine el, este vorba si de euro pe luna, ministrul a spus ca inca nu a venit momentul. "Cred ca le vom face publice pe masura ce lucrurile vor avansa, in sensul in care daca unii dintre ei nu-si vor mentine un grad de moralitate, atunci vom face acest lucru", a spus ministrul.

Eugen Nicolaescu crede ca, dupa 1 aprilie, cand a schimbat legislatia, medicii vor fi atat de epuizati incat nu vor mai avea putere sa lucreze in plus. "Am schimbat legislatia cu 1 aprilie si cei care lucrau in ambulatoriu , acum lucreaza in spitale. In felul acesta ii punem sa lucreze cot la cot cu ceilalti si sa nu mai aiba timp sa se duca sa faca servicii in 4-5 clinici private si cabinete private, ci pur si simplu sa isi desfasoare activitatea in spitalul in care este platit, angajat. Sa faca venituri pentru spitalul respectiv si daca ii mai ramane timp, si mai poate, sa lucreze si intr-un cabinet privat. Prin modificare legislativa, incercam sa facem ordine. E vorba de mentalitate , de atitudine, care nu se schimba peste noapte cu o lege", a explicat demnitarul.

Ministrul a spus optimist ca in cativa ani se va sti exact ce se intampla cu fiecare medic in parte. "Daca mai putem la socoteala ca ii vom obliga si sa isi declare conflictele de interese si castigurile, atunci lucrurile vor fi transparente", a conchis ministrul.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea