Social

#deviz # renovare scoli #constructii

Necesitatea devizelor de lucrari in constructii pentru renovarea scolilor

Devizul de lucrari este un document util in cazul oricarui proiect de constructii. Daca in cazul proiectelor realizate din fonduri private solicitarea devizului este optionala, atunci cand vine vorba despre un proiect de constructii din bani publici realizarea devizului de lucrari este obligatorie.

In cadrul unui deviz sunt centralizate toate etapele proiectului si toate obiectele distincte ale constructiei. Renovarea unei scoli poate implica renovarea cladirii propriu-zise, precum si interventii asupra terenului de sport, inlocuirea instalatiilor, construirea unui nou grup sanitar etc. Oricare ar fi modificarile aduse in cadrul procesului de renovare, intocmirea unui deviz de lucrari este obligatorie, pentru ca sunt folosite fonduri publice si legislatia prevede realizarea acestui document estimativ al costurilor.

Ce este devizul de lucrari?

Devizul de lucrari este documentul prin care se estimeaza costurile unui proiect de constructii si cu ajutorul caruia se evalueaza fezabilitatea proiectului respectiv. Pe langa costurile materialelor si fortei de munca, in elaborarea unui deviz de constructii se detaliaza si alte costuri, cum ar fi cheltuielile asociate utilitatilor necesare pentru desfasurarea proiectului, proiectarii si transportului, printre altele. Obligatoriu pentru lucrarile din bani publici, devizul este reglementat prin Hotararea nr. 907/2016, care prevede continutul-cadrul al acestui document.

In alta ordine de idei, in momentul renovarii unei scoli devizul se realizeaza pentru ca este obligatoriu, dar si pentru a oferi o imagine clara asupra costurilor pe care le implica executarea lucrarii. Devizul se intocmeste de catre un specialist in constructii, care poate sa propuna solutii personalizate in raport cu specificul proiectului, tinand cont de factori ca pozitionarea cladirii si cerintele venite din partea beneficiarului. De exemplu, in renovarea unei scoli se poate solicita folosirea unor materiale inalt calitative, care imbina rezistenta si functionalitatea cu estetica.

De ce este necesar devizul de lucrari in proiecte de renovare a scolilor?

Pe langa obligativitatea ce decurge din faptul ca proiectul se realizeaza din fonduri publice, devizul de lucrari este necesar in cazul lucrarilor de renovare a unei scoli din motive ce tin de transparenta, mai precis transparenta cheltuielilor publice. Renovarea unei institutii scolare presupune costuri semnificative, finantate din fonduri publice. Intocmirea devizului justifica toate cheltuielile implicate si prezinta in mod defalcat si transparent costurile fiecarei etape.

Un alt motiv pentru care devizul de lucrari este un document necesar in momentul renovarii unei scoli este nevoia de a bugeta corect proiectul respectiv. Avand acces la estimari realiste, responsabilii de bugetarea proiectului vor putea sa aloce corect resursele financiare si se va evita subfinantarea sau suprafinantarea acestuia. Pe langa bugetarea corecta, devizul de lucrari este un instrument care asigura o competitie echitabila a contractantilor, in contextul unei licitatii. Fiind vorba despre fonduri publice, devizul de lucrari poate fi utilizat ca referinta legala in cazul unor neintelegeri intre parti.

Devize lucrari constructii sunt un instrument obligatoriu in proiectele de renovare a scolilor si asigura ca toate partile implicate (autoritati scolare, contractanti, ingineri etc.) au o perspectiva comuna asupra cerintelor si costurilor. Devizul asigura transparenta si calitatea proiectului, fiind mai mult decat o cerinta formala. Acesta capata caracterul unui document de referinta in executarea unui proiect de succes, iar implementarea proiectului conform cerintelor denota angajamentul fata de calitate al autoritatilor responsabile.

FOTO: freepik.es

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea