Social

#baterie auto

Motorul porneste greu? A venit momentul cumpararii unei noi baterii auto!

Pentru a fi scutit de orice fel de neplaceri atunci cand mergi cu masina, trebuie sa fii atent la mai multe detalii. Unul dintre cele mai importante se refera la schimbarea la timp si alegerea unei baterii auto de buna calitate, astfel incat autoturismul sa porneasca de fiecare data fara probleme, iar toate sistemele sale electrice sa functioneze impecabil.

Durata de viata a unei baterii auto

In cele mai multe cazuri, un acumulator este folosit pentru o perioada de timp cuprinsa intre 3 si 5 ani. in functie de mai multi factori, dintre care doar unii pot fi controlati de soferi, perioada poate fi redusa ori, dimpotriva, prelungita.

Un element important este reprezentat de frecventa si de lungimea drumurilor pe care le faci cu masina. Daca o folosesti doar o data la cateva zile, pe distante scurte, durata de viata va scadea. in schimb, ea creste atunci cand faci frecvent drumuri lungi.

Un impact considerabil pot sa aiba si conditiile meteorologice. Daca locuiesti intr-o zona cu clima rece sau calatoresti frecvent prin astfel de regiuni, este de asteptat ca acumulatorul sa reziste mai putin decat daca locuiesti si calatoresti preponderent in zone cu clima blanda, unde nici macar iarna nu se inregistreaza temperaturi foarte joase.

Indicii ca viata unui baterii auto se apropie de sfarsit

Conducatorii auto experimentati recunosc din timp semnalele care le indica faptul ca acumulatorul este pe cale sa se epuizeze. Cel mai cunoscut avertisment este reprezentat de pornirea lenta si greoaie a motorului, mai ales daca este insotita si de aparitia unor zgomote nefiresti.

Un alt indiciu consta in intensitatea mai redusa decat de obicei a farurilor. Pentru a vedea daca problemele sunt intr-adevar provocate de baterii auto, trebuie sa verifici daca intensitatea nu scade si mai mult in momentul in care pornesti un alt consumator electric, precum instalatia de climatizare sau CD-playerul.

Propriile simturi iti pot oferi, la randul lor, semnalele necesare pentru a afla daca este sau nu nevoie sa mergi la cumparaturi. Daca in masina exista un miros pronuntat de sulf, sunt sanse mari sa existe o scurgere, iar viata acumulatorului sa se apropie de sfarsit. La fel stau lucrurile si daca vezi o carcasa deteriorata sau umflata.

In cazul autoturismelor produse recent, toate informatiile necesare sunt oferite de un martor luminos existent pe bord, a carui aprindere te informeaza in legatura cu problema cu care te confrunti.

Criterii importante la cumpararea unei baterii auto

Primul detaliu important este reprezentat de alegerea unei dimensiuni potrivite, deoarece piesa va functiona doar daca se potriveste perfect in compartimentul dedicat. in general, lungimea variaza intre 150 si 394 de milimetri, latimea intre 88 si 190 de milimetri, iar inaltimea intre 139 si 240 de milimetri.

Capacitatea trebuie, la randul ei, verificata cu grija, deoarece sistemul de incarcare al fiecarui autoturism este setat pentru o anumita valoare, masurata in amperi pe ora, cu valorile cuprinse, de regula, intre 10 si 110. Daca incarcarea este prea mare sau prea mica, durata de functionare se reduce.

Alegerea bornelor reprezinta un alt criteriu important, deoarece ele pot fi plate, cilindrice, subtiri sau groase. Daca este cazul, nu trebuie uitat nici faptul ca bornele sunt montate invers la masinile produse pe continentul asiatic.

O firma producatoare cunoscuta pe plan international si un bun raport pret-calitate reprezinta alte criterii de care merita sa tii cont la cumpararea unei baterii auto, pentru ca totul sa fie in regula si sa beneficiezi de un produs de calitate.

Foto: freepik.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea