Social

#ce se imparte #ce se da de pomana #Sambata Mortilor #Mosii de iarna #pomana #parastas

Mosii de Iarna 2024. Ce se da de pomana de Sambata Mortilor

Sambata, 9 martie, chiar in ziua Sfintilor Mucenici, este si Sambata Mortilor. In aceasta zi, romanii merg la biserica apoi impart bucate alese pentru cei trecuti in nefiinta.

 

Ce se da de pomana in Sambata Mortilor

Avand in vedere ca in acest an Sambata Mortilor coincide cu Mucenicii, in multe zone, dar mai ales in zona Moldovei, se dau de pomana Mucenici, pe langa alte alimente specifice.

Anul accesta Mosii de Iarna coincid cu Mosii de Primavara. Sarbatoarea mai este cunoscuta si ca Lasatul Secului de Carne, deoarece marcheaza inceputul Postului Pastelui.

Multi crestini, in functie de zona din care provin, stiu ca in aceasta zi se dau de pomana, in special trei alimente: coliva, colaci si vin. Insa, in functie de preferinte si posibilitati, credinciosii mai pot da de pomana si alte produse, de la fructe pana la placinte si preparate cu branza sau carne.

In zona Munteniei, in pachetele pentru parastas se adauga si cate un banut, deoarece se considera ca acesta aduce belsug persoanei care-l primeste.

In zona Transilvaniei, din pachetele pentru pomana nu lipseste prajitura “pupi”, un chec cu mere, care este pus alaturi de colica si colaci.

Insa, indiferent de regiune, niciun pachet nu se da fara lumanare, si fara sa fie duse la biserica pentru a fi sfiintite.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea