Social

#monitorizare drepturi minoritati #reluata 2009

Monitorizarea minoritatilor din Romania si Ucraina, reluata in 2009

Monitorizarea interguvernamentala privind respectarea drepturilor minoritatilor din Ucraina si Romania va fi reluata in cursul anului 2009, potrivit ministrului ucrainean de externe.

"Exista la ora actuala un sistem de monitorizare in ceea ce priveste starea minoritatilor nationale in ambele tari. Aceasta monitorizare a fost intrerupta (anul trecut, n.r.)", a spus Volodimir Ogrizko, dupa intalnirea cu minsitrul roman de Externe Cristian Diaconescu. Scopul este de a relua aceasta misiune de monitorizare si s-a ajuns la un acord in asa fel incat monitorizarea sa fie desfasurata din nou din 2009, a precizat ministrul ucrainean de externe.

"Noi suntem deschisi si transparenti in acest sens si vom face tot ceea ce este posibil pentru ca drepturile minoritatilor nationale in Ucraina sa fie respectate. Totodata as vrea sa mentionez ca in Ucraina exista 90 de scoli de stat in care se predau toate materiile in limba romana, iar in Romania o singura scoala", a conchis ministrul ucrainean.

Si Diaconescu a spus, la randul sau, ca a discutat cu omologul sau despre cooperarea culturala intre cele doua tari, inclusiv despre deschiderea unui institut cultural roman la Kiev, cu filiala la Cernauti. Tema aceasta fusese abordata si anul trecut, dar discutiile nu s-au concretizat. Noutatea este ca si Romania va oferi sprijin pentru deschiderea unui institut cultural ucrainean in Romania. "Vom coopera cu partea ucraineana pentru a deschide o institutie asemanatoare la noi in tara", a spus Diaconescu. Comunitatea romaneasca din Ucraina numara, potrivit MAE, peste 400.000 de persoane, dintre care 151.000 romani, iar 258.600 "moldoveni".

La vizita din iunie 2008 la Kiev a fostului ministru de externe Lazar Comanescu , acesta stabilise cu Ogrizko ca in septembrie sa aiba loc o reuniune la nivel de experti pentru a se stabili reluarea monitorizarii interguvernamentale privind respectarea drepturilor minoritatilor din ambele tari.

"La incheierea acestei monitorizari putem porni un dialog deschis, avand o baza concreta, nu simple speculatii", declara atunci Ogrizko. Lazar Comanescu subliniase, la randul sau, importanta unei evaluari premergatoare monitorizarii, care sa stabileasca motivele pentru care aceasta a fost intrerupta, dar si prin care sa se asigure respectarea intereselor de promovare reala a drepturilor minoritatilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea