Social

Mitrea si Nastase, salvati cu metoda "Mana moarta"

Votul pentru aprobarea cererii DNA de incepere a urmaririi penale pentru Adrian Nastase si Miron Mitrea a fost declarat nul din cauza chiulului deputatilor de la vot. Blat la Camera Deputatilor.

Votul pentru aprobarea cererii DNA de incepere a urmaririi penale pentru deputatii PSD Adrian Nastase si Miron Mitrea a fost declarat ieri nul. Aceasta pentru ca, dupa numararea voturilor, s-a constatat ca au votat doar 208 deputati. Pentru ca votul sa fi fost valabil, era necesara prezenta a 220 deputati, adica a 2/3 din numarul total al alesilor. Interesant este ca la voturile precedente in sala era numarul necesar de parlamentari pentru ca cererile DNA sa fie aprobate sau nu.

Ieri, in Camera, varful de prezenta inregistrat la sesiunea de voturi finale - desfasurata intre orele 12.30 si 12.50 - a fost de 248 de deputati.Votul (secret cu bile) pentru aprobarea cererilor DNA a inceput la ora 13.05. In acest interval au „disparut“ din sala 40 de deputati. Majoritatea deputatilor absenti au fost din grupul celor de la PSD. O buna parte dintre acestia au fost dintre pesedistii din echipa de tineret promovata de Victor Ponta, el insusi absentand ieri de la lucrari. De la PNL si de la PD-L, conform declaratiilor liderilor de grup, au lipsit 13, respectiv 12 deputati.

Cotidianul a identificat 17 deputati care, desi au participat la sedinta de plen de ieri a Camerei Deputatilor, au absentat la momentul votului privind cererea DNA. Sunt insa mult mai multi deputati care si-au dat votul la legile aflate pe ordinea de zi, dar au plecat apoi cand s-a supus la vot soarta penala a colegilor lor Mitrea si Nastase. Cotidianul i-a contactat pe cativa dintre cei 17 pentru a afla care au fost motivatiile care i-au determinat sa paraseasca sedinta de plen tocmai la momentul cel mai important al votului.

Deputatul PSD Madalin Voicu sustine ca s-a luat cu treburi parlamentare si a pierdut notiunea timpului. „Noi am votat la inceputul sedintei legile restante. A urmat apoi o pauza de organizare a votului secret. Am urcat sus la departamente, apoi pe la comisie, am avut treaba prin tot felul de birouri. Cand m-am intors, votul se terminase deja. Nu e cazul unei formule premeditate sau al unui gest de indisciplina. Pur si simplu nu mi-am calculat cum trebuie timpul“, ne-a declarat deputatul PSD.

La fel sustine ca a patit si colegul sau de grup Catalin Matei. „Am plecat din Parlament. Am plecat pentru ca ma asteptam ca votul la Nastase si Mitrea sa dureze mai mult. Am avut de rezolvat o problema si a trebuit sa plec. Cand m-am intors, votul se terminase deja. E si traficul cum este“, incearca sa explice colegul de partid al lui Nastase si Mitrea. Varujan Pambuccian , liderul deputatilor apartinand minoritatilor nationale, sustine ca nu a votat pentru ca „a stat pe hol“.

Sedinta de ieri a inregistrat si evenimente care tin mai degraba de zona crepusculara , daca e sa dam crezare explicatiilor celor implicati. De exemplu, deputatul PD-L Alexandru Miroseanu este inregistrat de site-ul Camerei Deputatilor ca fiind prezent la sedinta de plen la care s-au discutat proiectele restante. A si votat pentru proiectul legislativ nr. 183/2008 privind publicitatea inselatoare si publicitatea comparativa.

El sustine inca ca nici macar nu s-a aflat ieri in Bucuresti. „O problema medicala m-a tinut la mine in circumscriptie“, ne-a explicat Miroseanu. Intrebat cum isi explica atunci faptul ca a fost inregistrat ca fiind atat de activ in procesul legislativ de ieri, raspunsul a fost prompt: „Cred ca e o greseala. Cartela de vot e la mine, dar se mai intampla si greseli de genul acesta“.

Reactiile politice fata de ceea ce s-a intamplat ieri la Camera Deputatilor au aparut imediat dupa declararea votului nul. Presedintele PD-L, Emil Boc, a declarat ca anularea votului in cazurile Nastase si Mitrea demonstreaza recidiva „coalitiei 322“. „E vorba de complicitatea PSD acoperita de PNL si de PRM pentru a bloca accesul justitiei cu privire la parlamentari. Cu sprijinul celor 322, Parlamentul se transforma intr-o casa de protectie a persoanelor certate cu legea“, a mai spus Boc.

O replica a venit si din partea liberalului Crin Antonescu. „Emil Boc minte cu nerusinare. PNL a avut doar 13 absenti, dintre care 5 ministri, 5 plecati in delegatie in strainatate, unul in spital si doi nemotivati. Toti liberalii au votat pentru inceperea urmaririi penale. La PD-L au lipsit 16 deputati, dar dl Boc a uitat sa spuna acest lucru“, a spus Antonescu.

Ieri-seara, o sedinta extraordinara a Biroului Permanent al Camerei, reunita pentru a reprograma votul, nu s-a putut tine pentru ca au lipsit mai mult de jumatate dintre membrii conducerii Camerei. Astazi se va decide reprogramarea votului, dar sunt putine sanse ca acest lucru sa se intample dupa sedinta comuna din aceasta dimineata, deoarece, fiind ultima zi din sesiune, prezenta va fi mai mult ca sigur redusa.

Lista absentilor

Cotidianul a identificat 17 deputati (numarul lor total e insa mult mai mare) care au participat la sesiunea de vot normala, dar nu au mai votat si in sesiunea speciala privind cererea DNA: Mihai Apostolache, Nicolae Badalau, Ioan Bivolaru, Vasile Butnaru, Catalin Matei, Alexandru Mazare , Miron Mitrea, Manuela Mitrea, Adrian Nastase, Catalin Voicu si Madalin Voicu (toti din PSD), Corneliu Ciontu (PC), Liviu Miroseanu (PD-L), Ovidiu Gant, Nicolae Paun, Mihai Radan si Varujan Pambuccian (Minoritati).

De remarcat ca secretarul de sedinta care facea apelul pentru vot, Gelil Eserghep (PRM), nu a procedat conform regulamentelor si nu a anuntat cu voce tare pe toti cei care erau absenti sau pe cei care - desi s-au aflat in sala, cazurile Manuela si Miron Mirea si Adrian Nastase - nu au votat. Modul in care a procedat Eserghep a facut practic imposibila identificarea in totalitate a deputatilor care nu au votat ieri.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea