Social

Medvedev i-a pus conditii lui Saakasvili

Dmitri Medvedev i-a cerut presedintelui georgian Mihail Saakasvili sa semneze un pact de neagresiune cu Abhazia si l-a anuntat pe presedintele ucrainean Viktor Iuscenko ca pretul gazului furnizat Ucrainei se va dubla, in prima sa intalnire cu liderii celor doua tari.

Presedintele rus Dmitri Medvedev l-a avertizat pe omologul sau georgian Mihail Saakasvili impotriva aderarii la NATO si i-a propus sa rezolve fara mediere occidentala conflictul bilateral legat de Abhazia, transmite AFP.

Aderarea Georgiei la NATO ar provoca "o spirala a confruntarii" in Abhazia, teritoriu separatist prorus din Georgia, a declarat seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov , relatand presei continutul intrevederii lui Medvedev cu omologul sau georgian, Mihail Saakasvili.

"Ieri am discutat cu colegii mei germani, care sunt nelinistiti de relatiile dintre noi. Suntem capabili sa ne rezolvam singuri problemele. Ce parere aveti?", a spus Medvedev la inceputul intalnirii cu Saakasvili, in marja unui summit al Comunitatii Statelor Independente (CSI) din apropiere de Sankt Petersburg.

"Sunt in intregime de acord cu dumneavoastra", a raspuns Saakasvili. "Situatia actuala este creata artificial", a adaugat presedintele georgian, in contextul in care Moscova si Tbilisi se acuza reciproc ca vor sa preia controlul asupra Abhaziei cu forta.

Medvedev a pus totusi doua conditii ce risca sa displaca profund partii georgiene. El a cerut Georgiei "sa semneze un pact de neagresiune cu Abhazia" si sa "isi retraga trupele aflate ilegal in defileul Kodori" de la frontiera acestui teritoriu, a spus Lavrov.

Georgienii au mai respins in trecut o propunere rusa pentru semnarea unui pact de neagresiune, afirmand ca acesta ar echivala cu o recunoastere a independentei Abhaziei.

Summit-ul CSI a permis noului sef de stat rus sa discute si problemele arzatoare din relatia cu Ucraina, cu omologul sau Viktor Iuscenko, ale carui ambitii atlantiste, ca si ale Georgiei, exaspereaza Moscova. La finalul intrevederii bilaterale Iuscenko-Medvedev, seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov a condamnat "masurile unilaterale" ale Kievului care "nu contribuie la stabilitatea" relatiilor bilaterale.

Lavrov a anuntat, pe de alta parte, ca pretul gazului pentru Ucraina, in prezent de 179,5 dolari pentru mia de metri cubi, urmeaza sa se dubleze aproape incepand din 2009, o problema care a condus deja la mai multe crize ale gazului intre cele doua tari si la perturbari ale livrarilor de gaz rus in Europa.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea