Social

Mafioti chinezi si arabi retinuti de politie

Doua grupari mafiote de origine chineza si araba specializate in evaziune fiscala si spalare de bani au fost retinute de politisti.

Cele doua grupari structurate dupa model mafiot au creat un prejudiciu de sase milioane de euro in perioada 2004-2006, prin spalare de bani si evaziune fiscala, atit pe segmentul importului de marfuri in sistem containerizat, cit si al desfacerii acestora.

Sistemul era foarte simplu: cele doua grupari introduceau in tara marfa in containere, care era sustrasa de la plata integrala a taxelor vamale fie prin declararea ei la preturi subevaluate, fie prin inlocuirea, in documentele vamale, a produselor importate reale cu altele, cu un pret mult mai mic.

Gruparile efectuau importuri atit pentru firmele pe care le controlau direct, unele dintre ele societati-fantoma, cit si pentru alte firme, carora le prestau activitati de intermediere a operatiunilor vamale si le asigurau plata unor taxe vamale minime, prin subevaluarea marfurilor importate.

Ulterior, importurile subevaluate erau comercializate la pretul real. Toate operatiunile se faceau prin vama Portului Constanta.

Milioane de euro scoase ilegal

Din controlul efectuat de Garda Financiara Centrala a rezultat ca o singura firma a vindut ilegal marfuri in valoare de cinci miliarde de lei si a prejudiciat statul cu peste un miliard de lei numai din TVA neevidentiat si cu alte 817 milioane de lei din impozitul pe profit.

Din aceste activitati au fost obtinute peste sase milioane de euro, bani care au fost scosi ilegal din Romania de membrii gruparii, prin transferuri bancare externe. Doar gruparea araba, in doi ani de zile, a obtinut un profit de peste 175 de miliarde de lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea