Social

# insecta aprobata pentru consum #larva gandacului de balegar #comisia europeana

Larva gandacului de balegar, a patra insecta aprobata de Comisia Europeana ca fiind sigura pentru consum

Inca o insecta a fost aprobata de Comisia Europeana ca fiind sigura pentru consum. Este vorba despre larva gandacului de balegar (Alphitobius diaperinus), care a fost adaugat pe lista insectelor considerate sigure pentru consumul uman de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA).

 

Cum poate fi utilizata larva gandacului de balegar

Inca din luna iulie 2022 EFSA a emis o evaluare pozitiva cu privire la consumul larvelor de gandaci de balegar. Cu toate acestea, insecta a fost aprobata ca fiind sigura pentru comercializare si consum abia in luna ianuarie a acestui an.

In tot acest timp s-a evaluat siguranta consumului de preparate congelate si liofilizate ale acestei insecte. Aceasta poate fi gatita sub forma de pudra sau faina si poate fi adaugata ca ingredient in diverse produse alimentare, de la produse de panificatie, la paste sau batoane de cereale si pana la inlocuitor de carne, avand o canitate mare de proteine.  Astfel, potrivit datelor colectate de Asociatia Consumatorilor – FACUA, faina obtinuta din larva de gandaci de balegar poate fi folosita in prepararea produselor precum: paine si chifle multicereale, biscuiti si grisine, batoane de cereale, paste, sosuri sau pizza. 

Ce alte insecte au fost declarate sigure pentru consum

Larva gandacului de balegar a devenit a patra insecta care a fost declarata sigura pentru comercializare si consum la nivelul Uniunii Europene. Pe langa aceasta, celelalte insecte permise sunt urmatoarele: viermele de faina (Tenebrio molitor), lacusta migratoare (Locusta migratoria) si greierul domestic (Acheta domesticus). Toate acestea pot fi folosite fie sub forma congelata, uscata sau pudra.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea