Cum poate fi utilizata larva gandacului de balegar
Inca din luna iulie 2022 EFSA a emis o evaluare pozitiva cu privire la consumul larvelor de gandaci de balegar. Cu toate acestea, insecta a fost aprobata ca fiind sigura pentru comercializare si consum abia in luna ianuarie a acestui an.
In tot acest timp s-a evaluat siguranta consumului de preparate congelate si liofilizate ale acestei insecte. Aceasta poate fi gatita sub forma de pudra sau faina si poate fi adaugata ca ingredient in diverse produse alimentare, de la produse de panificatie, la paste sau batoane de cereale si pana la inlocuitor de carne, avand o canitate mare de proteine. Astfel, potrivit datelor colectate de Asociatia Consumatorilor – FACUA, faina obtinuta din larva de gandaci de balegar poate fi folosita in prepararea produselor precum: paine si chifle multicereale, biscuiti si grisine, batoane de cereale, paste, sosuri sau pizza.
Ce alte insecte au fost declarate sigure pentru consum
Larva gandacului de balegar a devenit a patra insecta care a fost declarata sigura pentru comercializare si consum la nivelul Uniunii Europene. Pe langa aceasta, celelalte insecte permise sunt urmatoarele: viermele de faina (Tenebrio molitor), lacusta migratoare (Locusta migratoria) si greierul domestic (Acheta domesticus). Toate acestea pot fi folosite fie sub forma congelata, uscata sau pudra.