Social

Jocurile de noroc creeaza dependenta, ca drogurile

Vieti distruse, familii ravasite si averi pierdute. Asta ramane dupa ce un om devine dependent de jocurile de noroc. Chiar daca se stiu mai multe despre efectele consumului de cocaina si pericolele pe care le ridica drogurile ilegale, nici dependenta de jocuri de noroc nu este de neglijat. Medicii vorbesc tot de un "comportament adictiv", iar tratamentul este similar ca si in cazul drogurilor.
Jucatorii patologici traiesc doar pentru cazinou
"Adictiile si obsesiile se caracterizeaza prin pierderea controlului voluntar, caderea in capcana repetarilor. Dependenta de jocuri de noroc poate fi inclusa in asa-numitele tulburari de control al impulsului. si drogurile, si jocurile de noroc actioneaza asupra acelorasi receptori din creier, care dau satisfactie , placere", ne-a declarat acad. dr. Victor Voicu. Dependenta de jocuri de noroc, ceea ce specialistii numesc "jucatori patologici", este considerata foarte asemanatoare, sub aspect comportamental, cu dependenta de droguri. Jucatorii manifesta un comportament compulsiv si isi organizeaza, practic, viata in jurul acestei activitati. "Dorinta imperioasa, pofta de joc, este asemanatoare cu aceea a consumatorului de droguri. Se produce o intensa stimulare si satisfactie, rivalizand cu cea produsa de drog".
Sevraj dupa intreruperea jocului
Medicii au descoperit ca aproape 50 la suta din "jucatorii patologici" manifesta un sindrom de intrerupere , comparabil cu o forma medie de sevraj generata de lipsa drogurilor. Tulburarile sunt caracteristice sevrajului: insomnie, transpiratie , iritabilitate , dorinta imperioasa de joc.
Tratamentul, similar dependentei de heroina
Ca si in cazul dependentei de droguri, jucatorii patologici raspund semnificativ la medicamente care blocheaza receptorii ce provoaca satisfactie si placere. "Intr-un experiment clinic, s-a aratat ca naltrexona, un antagonist opiaceu, administrat timp de 11 saptamani la 45 de jucatori, inhiba dorinta lor imperioasa de a juca si starea intensa de satisfactie la 75 la suta din membrii grupului, comparativ cu 24 la suta la un lot martor de placebo. De aici sugestia ca drogurile de abuz si jocurile de noroc stimuleaza, cel putin in parte, aceleasi cai neurobiologice", ne-a mai declarat acad. dr. Victor Voicu.

Acad. dr. Victor Voicu a publicat, de curand, la Editura Academiei Romane, cartea "Psihofarmacologia si toxicologia clinica a drogurilor de abuz". Lucrarea constituie o sinteza a datelor actuale si a cercetarilor autorului in domeniu. Cartea, unica in literatura de specialitate in ceea ce priveste abordarea, se adreseaza tuturor celor care doresc sa aprofundeze domeniul drogurilor de abuz, mecanismele fundamentale ale dependentei, intoxicatiile acute cu droguri de abuz, precum si principiile si metodele de tratament ale dependentei ca perturbare cronica recidivanta. Victor Voicu, absolvent al Facultatii de Medicina din Bucuresti, doctor in medicina, medic primar in farmacologie clinica, cu supraspecializare in toxicologie clinica, este profesor de farmacologie si toxicologie clinica. In 2001 devine membru titular al Academiei Romane. Este autor sau coautor a 17 brevete de inventie si a publicat peste 280 de articole in domeniul farmacologiei si toxicologiei si peste 20 de carti in tara si strainatate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea