Social

#irakieni vot alegeri #alegeri irak premier

Irakienii au inceput sa voteze in alegerile regionale

Cincisprezece milioane de irakieni au inceput sa voteze sambata dimineata pentru consiliile regionale, sub atenta supraveghere a politiei si armatei, la primul scrutin din 2005 incoace.

De la Mosul, "ultimul bastion urban al al-Qaida" pana la Fao, in sud, birourile de vot s-au deschis normal, la ora 07.00 (06.00, ora Romaniei) si se vor inchide la ora 17.00 (16.00, ora Romaniei), informeaza AFP.

Acest scrutin este un test pentru stabilitatea tarii si popularitatea premierului Nuri al-Maliki , a carui lista, "Coalitia pentru statul de drept", este favorita. Patru obuze de mortiera au lovit birouri de vot din Tikrit, fostul fief al lui Saddam Hussein, a informat politia. Sursa nu a spus daca tirurile s-au soldat cu victime.

Aproape un milion de soldati si politisti sunt in stare de alerta si au fost impuse masuri de securitate draconice, pentru evitarea atentatelor sinucigase. Autoritatile au impus o restrictie de circulatie pe timpul noptii, au inchis aeroporturile si frontierele regionale si internationale pana duminica dimineata, impunand, de asemenea, interdictia de portarma.

In cele 14 regiuni in care au loc alegeri, din totalul de 18, protectia birourilor de vot se va face fara ajutorul trupelor americane. Pe plan politic, premierul transforma practic acest scrutin inmtr-un plebiscit , in conditiile in care rivalii kurzi si siiti il acuza ca acapareaza puterea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea