Social

#ion iliescu #psd #alegeri

Ion Iliescu nu vrea sa mai candideze la alegerile parlamentare

Ion Iliescu vrea sa se retraga din viata parlamentara, dar promite sa ramana activ in viata politica si in viata societatii. Motivul principal pentru care a luat aceasta decizie este votul uninominal.

"Nu ma intereseaza. Daca ar fi fost vot pe liste ar fi mai existat o explicatie. Pentru mine nu ma mai intereseaza sa candidez. E firesc si logic sa las posibilitatea unora mai tineri. Trebuie sa-mi gestionez cu grija timpul pe care il am la dispozitie. In votul uninominal, fiecare este propria sa locomotiva . Pe mine nu ma intereseaza acest lucru", a declarat Ion Iliescu la Realitatea TV.

Ion Iliescu
a mentionat ca va ramane implicat in viata politica a partidului, dar prefera sa se ocupe mai mult pe plan ideologic.

"Pentru mine nu este o noutate votul uninominal, eu am participat din 90 numai la uninominale pentru presedintia tarii. Eu candidam uninominal la circumscriptia numita Romania, acum sa ma rezum la un colegiu nu are sens", a precizat Ion Iliescu.

Vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu a spus ca decizia lui Ion Iliescu este una politica si ca social-democratii ar fi inregistrat un succes daca presedintele de onoare al partidului ar fi candidat. Totusi, implicarea lui Iliescu in activitatea PSD este un atu pentru formatiune, chiar daca acesta nu mai candideaza, a adaugat Diaconescu.

Secretarul general al PSD, Titus Corlatean, a declarat pentru NewsIn ca refuzul lui Ion Iliescu de a mai candida la Parlament are la baza eliminarea sistemului de vot pe liste si s-a aratat increzator ca fostul presedinte va promova in continuare interesul celor multi.

Ion Iliescu, o constanta a politicii romanesti dupa 1989

Fostul presedinte nu a stat niciodata departe de viata politica. In cei 78 de ani de viata, a detinut mai multe demnitati publice, afirmandu-se de tanar in viata publica .

In 1948, ca elev, s-a numarat printre fondatorii Uniunii Asociatiilor Elevilor din Romania. In 1956 a fondat Uniunea Asociatiilor Studentilor, iar in 1965 a fost ales deputat in Marea Adunare Nationala. Intre 1967-1971 a fost ministru pentru problemele tineretului, dupa care, timp de sase luni, a fost secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Roman.

Exclus din forumul central de partid, a indeplinit functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean Timis, in anii 1971-1974, si pe cea de presedinte al Consiliului judetean Iasi, intre 1974 si 1979. In perioada 1979-1984 lucreaza la Consiliul National al Apelor, iar in perioada 1984 - 1989 este director al Editurii Tehnice.

In 22 decembrie 1989 se afla printre principalii fondatori ai Consiliului Frontului Salvarii Nationale. Din februarie si pana in mai 1990 este presedintele Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala, organism nou creat care a preluat prerogativele puterii provizorii in stat.

La 20 mai 1990 este ales presedinte al Romaniei. Obtine un nou mandat in fruntea tarii la 11 octombrie 1992, la primele alegeri organizate in conformitate cu noua Constitutie. Din noiembrie 1996, timp de 4 ani, este senator PDSR. In noiembrie 2000 obtine un nou mandat prezidential . In 2004 este ales senator pe listele PSD. Cateva luni mai tarziu, in 2005, pierde functia de presedinte al PSD, in fata lui Mircea Geoana. In 10 decembrie 2006 este ales presedintele de onoare al PSD.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea